MEILLÄ ON ASIAA | Suomessa on eniten nuorten huumekuolemia Euroopassa, väkilukuun suhteutettuna. Nuorten yliannostuskuolemien kärkimaassa ongelmia koetetaan ratkaista käyttöhuoneilla. Mutta auttavatko käyttöhuoneet huumeiden uhreja, käyttäjiä?

Eivät auta, uskovat Suomen Uutisten haastattelemat turva-alan ammattilaiset, ex-poliisi Mika Raatikainen ja turva-alan tradenomi Erika Keski-Korhonen.

Katso haastattelu täältä (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Meillä on asiaa | Toimittaja Maria Asunta haastattelee Erika Keski-Korhosta ja Mika Raatikaista. 33 min, Youtube.

Huumekorruptio ja monirooliverkostot ovat vaiettu aihe

Erika Keski-Korhonen on toipuneen narkomaanin äiti, jota Suomen Uutiset haastatteli reilu vuosi sitten. Ohjelmassa Erika kertoi koskettavasti taistelustaan lapsensa pääsemiseksi hoitoon, jossa tämä pääsisi kokonaan eroon päihteistä. Lapsi onnistui pääsemään aineista. Ohjelman voit katsoa tästä.

Erika Keski-Korhonen on tutkinut monirooliverkostoja huumekorruption viitekehyksessä opinnäytetyönään. Hän on purkanut huumeisiin liittyvää disinformaatiota kansalaisjournalistina.

Uuden Suomen blogissaan hän kirjoittaa: ”Suomessa huumepolitiikka on hyvin sektoroitua, mutta jokaisella sektorilla löytyy avainhenkilö ydinorganisaatiosta, joka hyötyy riippuvaisten määrän lisääntymisestä.”

Keski-Korhosen mukaan huumeiden käytön lisääntyminen johtuu paljon yhteiskunnan valtarakenteista.

– Korjauskeinoksi ei käy taipuminen verkoston ajamiin vaatimuksiin piikitystiloista ja huumeiden laillistamisesta, vaan huumekorruption ennalta ehkäisy ja torjunta Suomessa ja koko EU:ssa, Keski-Korhonen toteaa.

Hoitopolut on korjattava!

Jos käyttöhuoneet eivät ratkaise huumeidenkäytön lisääntymistä ja estä huumekuolemia, niin mitä sitten pitäisi tehdä?

Tarvitaan asennekasvatusta ja ennen kaikkea toimivia hoitopolkuja huumeidenkäyttäjille, sanovat Erika Keski-Korhonen ja Mika Raatikainen, joka huumepoliisissa työskennellessään näki satoja käyttäjiä.

Ei voi olla niin, että käyttöhuoneelle ohjataan ihmisiä, jotka tosiasiassa ovat moninkertaisesti ohitettuja, vaille vaikuttavaa hoitoa jääneitä ihmisiä.

MARIA ASUNTA