Huumeiden ja huumeiksi luokiteltavien lääkeaineiden katukauppa näyttää olevan immuuni yhteiskunnan inflatoriselle kehitykselle. Huumeiden hinta laskee. Tähän tulokseen on selvityksessään päätynyt Ruotsin alkoholi- ja huumetiedotuksen keskusliitto CAN. Syyksi arvellaan rikollisliigojen kovaa keskinäistä kilpailua.

CAN on tutkimuksessaan seurannut huumeiden hintakehitystä vuodesta 1988. Gramma amfetamiinia maksoi 1980-luvun lopussa reaalisesti neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Ja useimmat muut huumeet maksoivat tuolloin kaksi kertaa enemmän.

Hintakehitys seuraa Ruotsissa muuta Eurooppaa. Sekä huumeiden tuotanto, että salakuljetus ovat lisääntyneet ja pelkästään se on vaikuttanut hintoja alentavasti. Huumeiden saatavuus on myös helpompaa kuin aikaisemmin. Tämä taasen johtunee paljolti digitaalisista myyntikanavista.

Markkinoilla ylitarjontaa

– Kaikki kaupustelijat haluavat ansaita rahaa mutta nyt näyttää siltä, että kustannuksia ei voi viedä suoraan hintoihin, pohtii tutkimuksen tekijä, CAN-keskusliiton osastopäällikkö Ulf Guttormsson Dagens Nyheterissä.

– Voin vain arvella syitä mutta vaikuttaa siltä, että huumeiden tarjonta on suurta ja hintoja ei uskalleta nostaa asiakkaiden menettämisen pelossa. Markkinoilla on liikaa tarjoajia, asiakaspohja ei riitä kaikille.

Samalla hän tulee esittäneeksi mahdollisen syyn rikollisjengien alati jatkuville murhaaville yhteenotoille.

SUOMEN UUTISET