Ruotsin turvallisuustilanne on ennätysmäisen huono. Jengisotien ja räjähdysten lisäksi tämä näkyy lapsiin ja nuoriin kohdistuvien ryöstöjen lisääntymisenä. Poliisi kehottaa välttämään lasten pukemista kalliisiin merkkivaatteisiin. Terroritekojen riskin vuoksi korvakuulokkeet kannattaa ottaa pois yleisellä paikalla liikuttaessa, jotta kuulee mitä ympäristössä tapahtuu.

Karlstadin kaupungissa ja sen lähiympäristössä on ilmennyt ikävä muoti-ilmiö: nuorilta ryöstetään väkivaltaa käyttäen kalliit merkkivaatteet pois päältä. Asiasta ovat uutisoineet sekä Ruotsin yleisradio SVT että Karlstadin paikallislehti.

Kalliit vaatteet lisäävät lasten ja nuorten riskiä joutua ryöstön uhriksi. Poliisi kehottaakin vanhempia olemaan päästämättä lapsiaan kouluun tai kaupungille kalliissa merkkivaatteissa.

– Se lisää rikoksen uhriksi joutumisen riskiä, kertoo Värmlannin läänin poliisin ennaltaehkäisevässä yksikössä työskentelevä Tia Fernström Jylhä SVT:lle.

Alaikäiset ryöstävät jopa luokkatovereitaan

Poliisilla on meneillään useita esitutkintoja tapauksista, joissa sekä epäillyt että uhrit ovat 15 vuoden kieppeillä. Ryöstöjä on tapahtunut sekä kouluissa että kaupungilla.

– Kyse on alaikäisistä, jotka ryöstävät alaikäisiä, Tia Fernström Jylhä kertoo. Joissakin tapauksissa epäilty ja uhri saattavat olla samalla luokalla koulussa.

– Poliisin mielestä vanhempien kannattaa miettiä, miten kalliisiin vaatteisiin lapsensa pukee. Kalliit vaatteet ovat riskitekijä.

Luurit pois päästä terroriuhan takia

Göteborgin poliisi puolestaan kehottaa ihmisiä varovaisuuteen yleisillä paikoilla ja suurissa väkijoukoissa. Kohonneen terroriuhan takia kansalaisten tulee kohottaa henkistä valmiuttaan. Silmät ja korvat on pidettävä tarkkoina: kaupungilla liikuttaessa kannattaa musiikin kuuntelun sijasta keskittyä havainnoimaan ympäristöään.

– Ota luurit pois korvilta, jotta kuulet mitä ympärillä tapahtuu, opastaa Göteborgin poliisin tiedottaja Thomas Fuxborg.

SUOMEN UUTISET