Kurdihallinto aikoo karkottaa syksyyn mennessä al-Holista ja muilta vankileireiltä kaikki Suomen, Ruotsin ja Norjan kansalaiset, joita vastaan ei ole löydetty riittäviä todisteita syytteiden nostamiseksi. Heidät karkotetaan eliniäksi kurdien itsehallintoalue Rojavesta.

Kurdien hallitsemalla alueella Syyriassa on edelleen vankileireillä 164 Pohjoismaiden kansalaista, joilla on tausta ISIS-terroristijärjestössä. Joukossa on 114 lasta, 36 naista ja 14 miestä. Kurdiviranomaiset ovat selvittäneet koko viime vuoden vangittujen Isis-epäiltyjen taustoja sen selvittämiseksi, ketkä joutuvat oikeuden eteen vastaamaan teoistaan.

Kurdihallinto on saanut selvitystyössään apua kansainväliseltä Isis-järjestön vastaiselta koalitiolta.

”Radikalisoituneita ja uskossaan lujia”

– Olemme päässeet eteenpäin tutkimuksissamme mutta joidenkin kohdalla emme ole löytäneet riittäviä todisteita syytteen nostamiseksi. He muodostavat kuitenkin turvallisuusuhan ja siksi heidät karkotetaan kotimaihinsa, sanoo kurdien itsehallinnossa työskentelevä Shiyar Ali.

– Olemme tehneet kaikkemme selvittääksemme heidän taustansa parhaalla mahdollisella tavalla. Naisten ja miesten kohdalla työ on ollut hankalaa, koska kyseiset henkilöt ovat radikalisoituneita ja uskossaan lujia.

Ruotsin ulkoministeriö on jo ehtinyt ilmoittamaan, että maalla on velvollisuus ottaa vastaan kansalaisensa, joita vastaan ei ole nostettu syytteitä.

SUOMEN UUTISET