Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen kysyi kirjallisessa kysymyksessään, miten Suomi on edistänyt mahdollisuutta ulkomaalaisten vankien vankeustuomioiden suorittamisesta Suomen sijasta kotimaissaan, millaiset kustannusvaikutukset asialla olisivat sekä mitä asian eteenpäin viemiseksi aiotaan tehdä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin antama vastaus ei tyydytä Reijosta.

Suomen oikeuslaitoksella on ollut pulaa resursseista, jonka johdosta käsittelyt ovat ruuhkautuneet ja viivästyneet. Resurssien vähäisyydestä on ollut huolissaan myös eduskunnan lakivaliokunta.

Suomen vankiloissa on paljon ulkomaalaisia vankeja suorittamassa tuomioitaan. Ulkomaalaisten vankien osuus on lisääntynyt huomattavasti viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana. Suuri osa heistä kärsii tuomioita huumausaineisiin liittyen. Ulkomaalaisista vangeista suurin osa on virolaisia ja irakilaisia.

– Vuosikustannukset vankia kohden ovat noin 80 000 euroa vuodessa. Mediassa on nostettu esille, että yö vankilassa maksaa enemmän kuin hotelliyö, kauhistelee perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Henriksson: Ei aiheuta toimenpiteitä

Reijosen mielestä olisi asianmukaista mahdollisimman pikaisesti selvittää mahdollisuus, voisivatko ulkomaalaiset vangit suorittaa rangaistuksensa omissa kotimaissaan.

3.12. oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vastasi Reijoselle, että hallituksen näkemyksen mukaan ulkomaalaisten vankien siirrot Suomesta toimivat kokonaisuudessaan hyvin eikä asia anna syytä toimenpiteille.

– Näin siis siitäkin huolimatta, että on valtioita, mihin ei edelleenkään siirretä vankeja, koska sopimuksia siirroista ei ole saatu aikaan tai jopa siitä syystä, ettei vanki itse suostu siirtoon, ihmettelee Reijonen.

Ulkomaalaisia vankeja aivan liikaa

Vuonna 2020 ulkomaalaisia tutkintavankeja oli 193, noin 31 % yhteensä 632 tutkintavangista. Marraskuussa 2021 kaikkien ulkomaalaisten vankien määrä Suomen vankiloissa oli yhteensä 445. Ulkomaalaisten vankien osuus suomalaisissa vankiloissa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut noin 17 %:ssa.

– Ministerin mukaan 17 % ulkomaalaisia vankeja on maltillinen määrä, mutta kyllä se minusta on aivan liikaa, sanoo Reijonen.

Suomen Uutiset