Vangit laittoivat korkeimman turvaluokituksen vankilassa ahterin penkkiin, koska ruoka on heidän mielestään ”ala-arvoista”. Tosin vankilan henkilökuntakin syö samaa evästä, eikä näe tarjoilussa moitteen sijaa. Riita on pattitilanteessa, sillä kumpikaan osapuoli ei aio antaa periksi.

Viikko siten maanantaina Tidaholmin vankilassa työkuntoutukseen osallistuvat vangit ilmoittautuivat joukolla sairaiksi. Kyseessä on protesti huonolle ja riittämättömälle ruoalle. Korkeimman turvaluokituksen vankilan eri työpajoissa työskentelee vajaat 100 henkilöä ja pitkittyessään tuotannon keskeytys voi vaikuttaa myös asiakastoimituksiin.

Laitoksen oma henkilökunta valmistaa ateriat ja ne täyttävät laitosruoalle asetettavat kriteerit. Vankilan johtaja Magnus Östlundin mukaan ruoka on hyvin valmistettua, annokset ovat riittäviä ja ravintoarvot ovat kohdallaan:

– On tietty selvää, että maku ei ole sama kaikilla ja jos joku ruoka ei maistu ja korvaavaa ei ole tarjolla, niin joskushan siinä voi jäädä nälkäkin.

Vankien tyytymättömyyden takana saattaa olla laitoksen kioskin sortimentin leikkaaminen. Tarjolla oli aikaisemmin vihanneksia, hedelmiä ja myös yhtä sun toista muuta pientä, joista voi saada aterian aikaiseksi. Kun vankeinhoitolaitos päätti yhtenäistää laitosten valikoiman, katosivat elintarvikkeet Tidaholmin kioskista saman tien.

Vangit eivät anna periksi

Lakossa on vankien edustajan mukaan edelleen 96 henkilöä. He ovat kolmelta eri osastolta ja kieltäytyvät toistaiseksi työnteosta.

– Lakossa ei olla kenenkään pakottamana, kaikki vain haluavat kelvollista ruokaa syödäkseen. Rangaistuksen kärsiminen on oikeutettua mutta ruoan tulisi kuitenkin olla hyvää, koska työpäivät ovat pitkiä. Kukaan meistä ei palaa sorvin ääreen, ennen kuin parannusta on tapahtunut, sanoo vankien edustaja.

Ruoka on hänen mukaansa alapuolella kaiken arvostelun ja annokset ovat liian pieniä. Vihannesruoat ovat ”syömäkelvottomia”.

– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, miten huonosti asiat ovat. Tätä on jatkunut niin pitkään, että olemme saaneet tarpeeksemme, tämä on kestämätöntä.

Henkilökunnalla ja vangeilla sama ruoka

Henkilökunnan ruokalassa on tarjolla samaa ruokaa, mitä vangitkin syövät. Vankilanjohtaja Östlund syö itse lähes joka päivä henkilöstöruokalassa, eikä ymmärrä vankien ruokaan kohdistamaa kritiikkiä.

– En jaa heidän ajatuksiaan, sillä ruoka on yleensä laadukkaasti valmistettua ja mielestäni hyvää, vaikka ymmärränkin, että makuja on erilaisia. Ruoan ravintoarvotkin täyttävät viranomaisten asettamat vaatimukset, johtaja sanoo.

Vangit ovat valittaneet myös sitä, etteivät uskalla tulla nimellään julkisuuteen vankilan epäkohdista painostuksen ja epävirallisten rangaistusten pelossa. Vankilan johdon mukaan pelko on aiheeton.

SUOMEN UUTISET