Ruotsissa on ensimmäistä kertaa oikeudessa tapaus, jossa syytetyn epäillään osallistuneen lapsisotilaan järjestämiseen Isis-terroristijärjestölle. Nainen kiistää syytökset mutta hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä vakavista sotarikoksista.

Tukholman käräjäoikeus vangitsi torstaina 49-vuotiaan naisen epäiltynä vakavasta sotarikoksesta sekä vakavasta sodankäyntirikoksesta. Syyttäjä Reena Devgunin mukaan naisen ”epäillään yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä muiden kanssa osallistuneen alle 15-vuotiaan lapsen käyttämiseen sotilaana”.

Vuosi sitten hänet pidätettiin epäiltynä pakkoavioliiton järjestämisestä mutta vapautettiin sittemmin. Tutkimukset asiasta jatkuvat.

Nyt 49-vuotias nainen matkusti viiden lapsensa kanssa Syyriaan vuonna 2013 liittyäkseen ISIS-terroristijärjestön riveihin. Syyriassa hän sai lisää lapsia. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Syyriassa. Katso SVT:n video (varoitus järkyttävistä kuvista).

Ainutlaatuinen tapaus

– Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut tapausta, jossa ruotsalaisia olisi käytetty lapsisotilaina, toteaa syyttäjä Devgun.

– Tutkimusten yhteydessä olemme tunnistaneet useita alle 18-vuotiaita lapsia, joita Isis ja vastaavat ovat hyödyntäneet. Jotkut lapsista ovat ruotsalaisia ja he ovat kuolleet.

Syytetty kiistää rikokset, toteaa naisen asianajaja Mikael Westerlund:

– Asiakkaana kieltää syyllistyneensä rikokseen eikä hän ole toiminut syytteessä esitetyllä tavalla. Toteamme lisäksi, että olemme pettyneitä vangitsemispäätökseen, sillä se on täysin tarpeeton.

SUOMEN UUTISET