Kurdiviranomaiset ovat aloittaneet Syyrian vankileireillä olevien ruotsalaisten Isis-naisten kuulustelut. Ruotsin ulkoministeri ei pidä ruotsalaisnaisten kotiuttamista ajankohtaisena, vaan haluaa odottaa, että kurdiviranomaiset saavat tutkinnan suoritettua loppuun. Norjassa Isis-vaimo sai vankeustuomion pelkästä lasten ja kodin hoitamisesta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka haluaa noutaa kaikki Isis-leireillä olevat naiset ja lapset kotiin.

Paikalliset viranomaiset ovat aloittaneet Syyrian vankileireillä olevien ruotsalaisten Isis-naisten kuulustelut, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT. Syyrian leireillä arvioidaan olevan parikymmentä Ruotsin kansalaisuuden omaavaa naista ja kolmisenkymmentä lasta.

– He keräävät tietoa siitä, mitä me olemme tehneet ja missä me olemme olleet. Sellaista tietoa, jota voidaan käyttää oikeudenkäynnissä meitä vastaan, kertoo SVT:n haastattelema ”Emma”.

Emma lähti Isis-kalifaattiin vuonna 2015. Hänellä on kaksi pientä poikaa. Emma kertoo, että häntä tapaamassa on aiemmin käynyt Ruotsin ulkoministeriön virkamies, joka tarjosi hänelle mahdollisuuden lähettää lapsensa Ruotsiin. Sama mahdollisuus on tarjottu kaikille leireillä oleville ruotsalaisnaisille, mutta kukaan ei ole siihen tarttunut.

Ruotsin ulkoministeri: Nyt ei ole oikea aika kotiuttaa

YK on kritisoinut Ruotsia siitä, että maa ei halua kotiuttaa kaikkia kansalaisiaan Syyrian leireiltä, vaan ottaisi vastaan vain lapset ilman äitejään. Sosialidemokraatteja edustava Ruotsin ulkoministeri Ann Linde on kuitenkin sitä mieltä, että juuri nyt ei ole oikea aika keskustella naisten kotiuttamisesta, vaan pitää odottaa rikostutkintojen valmistumista ja mahdollisten oikeudenkäyntien tuloksia.

– Kuten olen aiemmin sanonut, naisten kotiuttaminen Syyrian leireiltä ei ole nyt ajankohtaista. Paikalliset viranomaiset tutkivat heitä rikoksista ja yhteistoiminnasta Isis-järjestön kanssa, totesi ministeri Linde eduskunnassa äskettäin.

Kurdien itsehallintoalueen ulkosuhteista vastaava edustaja vieraili Suomessa jo yli vuosi sitten keskustelemassa ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa suomalaisten Isis-naisten asettamisesta syytteeseen Syyriassa mahdollisista rikoksistaan. Asian etenemisestä ei ole tarkempaa tietoa.

Suomi haluaa tuoda kaikki kotiin

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka pyrkii aktiivisesti noutamaan kaikki Suomen kansalaisuuden tai pysyvän oleskeluluvan omaavat naiset lapsineen pois leireiltä. Operaatiota johtava ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner kertoi äskettäin Huvudstadsbladetin haastattelussa olevansa huolestunut siitä, että mitä pidempään lapset ovat Syyrian leirien ”radikalisoituneessa ja näköalattomassa ympäristössä”, sitä suurempi turvallisuusriski heistä tulee Suomeen palattuaan.

Isis-perheiden noutamisesta veronmaksajille kertyvä lasku on paisunut jo lähes 400 000 euroon. Tiedot rahojen tarkemmista käyttökohteista saattavat jäädä salaisiksi jopa vuosikymmenien ajaksi, koska ulkoministeriö on päättänyt salata asiakirjat ja kuluihin liittyvät tositteet.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kysyi ulkoministeriltä kirjallisessa kysymyksessä tarkempaa tietoa kustannuksista erityisesti aikuisten osalta. Ulkoministeri Pekka Haavisto ei kuitenkaan suostunut erittelemään kustannuksia tarkemmin, vaan totesi vain, että valtioneuvosto pyrkii kotiuttamaan ainakin suomalaiset ja ”suomalaisiin rinnastuvat” lapset.

Kotiäitejä vai aktiivisia terroristijärjestön jäseniä?

Suomen keskusrikospoliisi on Helsingin Sanomien tietojen mukaan tutkinut ainakin kahta Syyrian al-Holin leiriltä palannutta naista epäiltynä ihmiskaupasta. Toinen esitutkinta on jo lopetettu näytön puuttumisen vuoksi, mutta toinen jatkuu edelleen. Myös muita esiselvityksiä on käynnissä.

Eurooppaan palanneet Isis-naiset ovat yleensä pyrkineet antamaan itsestään kuvan pullantuoksuisina kotiäiteinä, jotka eivät ole osallistuneet terroristijärjestön toimintaan millään tavalla. Mutta esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa viranomaiset ovat saaneet haltuunsa naisten itse ottamia kuvia, jotka antavat aivan erilaisen kuvan heidän arjestaan Isis-alueella. Joissakin kuvissa naisten lapset poseeraavat aseet kädessä häväistyjen ruumiiden ja irtileikattujen päiden keskellä – hymyssä suin.

Norjassa tuomio Isis-kotiäidille

Pakistanilais-norjalainen Isis-vaimo sai äskettäin kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion osallisuudesta terroristijärjestön toimintaan. Norjalaistuomioistuin katsoi, että vaikka nainen ei ollutkaan tehnyt muuta kuin hoitanut lapsiaan ja kotia, hän oli tällä tavoin mahdollistanut sen, että hänen kolme peräkkäistä aviomiestään olivat pystyneet aktiivisesti osallistumaan taistelutoimintaan.

Tuomarin mielestä nainen ei ollut passiivinen sivustakatsoja, vaan Isis-järjestön tukija, joka kasvatti isisläisten uutta sukupolvea. Nainen ja hänen kaksi lastaan kotiutettiin al-Holilta, koska toinen lapsista tarvitsi hoitoa vakavaan sairauteensa. Päätös johti Norjassa hallituskriisiin, kun edistyspuolue erosi hallituksesta protestiksi siitä, että aikuinen Isis-nainen tuotiin Norjaan.

Sveitsi suojelee maataan suomalaisilta Isis-naisilta

Sveitsi antoi äskettäin maahantulokiellon kolmelle Isis-naiselle, jotka ovat palanneet Suomeen Syyriasta. Yksi heistä on korkea-arvoisen Isis-päällikkö Nero Saraivan entinen vaimo.

Sveitsin poliisi ei halunnut kommentoida sitä, ovatko naiset mahdollisesti yrittäneet matkustaa Sveitsiin. Päätös perustuu lakiin, jonka mukaan maahantulo voidaan kieltää, jos henkilöä epäillään yhteyksistä terrorismiin tai väkivaltaiseen ekstremismiin.

– Tarkoituksena on suojata Sveitsiä tällaisilta henkilöiltä, sanoi Sveitsin liittovaltion poliisin edustaja Christine Caron Ilta-Sanomille.

SUOMEN UUTISET