Ruotsalaisen Isis-naisen kertomus lapsiperheen tuikitavallisesta arjesta Syyriassa joutui uuteen valoon, kun SVT sai haltuunsa valokuvat asioiden oikeasta laidasta. Naisen lapset poseeraavat otoksissa aseet kädessä häväistyjen ruumiiden ja irtileikattujen päiden keskellä – hymyssä suin.

Ruotsalainen 48-vuotias nainen Göteborgin seudulta matkusti Syyriaan vuonna 2013 viiden alaikäisen lapsensa kanssa. Hän palasi joulukuussa kotiin mukanaan kaksi lasta. Lapsista kaksi oli kuollut Syyriassa ja yhdestä ei ole tietoa. Viranomaiset selvittävät parhaillaan Isis-naisen osuutta mahdollisiin sotarikoksiin ja lastensa naittamiseen pakkoavioliittoon. Nainen kiistää syytökset.

Nainen on esittänyt viranomaisille romanttisilla sävyillä väritetyn kertomuksen normaalista lapsiarjesta Syyriassa. Lapset eivät ole hänen mukaansa joutuneet haitallisten vaikutusten alaisiksi. Naisen läheiset ovat viranomaisten lailla toista mieltä ja he ovat kauhistuneita lasten heitteillejätöstä.

Sosiaaliviranomaiset ovat nyt ottaneet lapset huostaansa.

Kuvat kertovat hirmuteoista

SVT on saanut haltuunsa ainutlaatuisia kuvia, jotka kertovat viisilapsinen perheen elämästä sisällissodan ja terrorismin repimässä maassa. Reeva Draagun valtionsyyttäjän virastosta reagoi voimakkaasti nähdessään kuvat, nyt ensimmäistä kertaa.

– Luullakseni jokainen reagoi hyvin voimakkaasti, kun katsoo näitä kuvia ja näkee lasten käsittelevän aseita. Syyttäjänä arvelen, että tässä voi olla kyse sotarikoksista.

– Nämä kuvat eivät ole olleet viranomaisten käytössä. Siksi onkin tärkeätä, että henkilöt, joilla on tällaista materiaalia, kääntyisivät viranomaisten puoleen. Sen voi tehdä myös anonyymisti.

Åkesson veisi terroristeilta kansalaisuuden

SVT:n haltuun joutuneet kuvat ovat nostattaneet voimakkaita äänenpainoja valtakunnassa. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaatii Twitterissä terroristeille ja heidän myötäilijöilleen ikuista porttikieltoa Ruotsiin.

– Pitäisi olla kaikille ja kerrasta selvää, että nämä eläimelliset hirmuteot johtavat kansalaisuuden menettämiseen ja ikuiseen maahantulokieltoon. Hän, joka valitsee islamismin ja terrorin, kääntää selkänsä ruotsille ja maan kansalaisuudelle.

– Jokaiselle itsenäiselle valtiolle täytyy antaa mahdollisuus estää terroristien saapuminen maahan. Isis-murhaajilla ja heidän hanslankareillaan ei ole mitään asiaa Ruotsiin.

SUOMEN UUTISET