Ruotsin maahanmuuttovirasto rukkaa ylöspäin ennustettaan pakolaiseksi pyrkivien henkilöiden määrästä. Myös maan kansalaisuutta haetaan innokkaasti, johtuen vuoden 2015 pakolaisvyörystä. Uusia pakolaisuutta ja maahanmuuttoa säänteleviä lakeja odotetaan voimaan kesällä.

Pakolais- ja siirtolaisvirtojen ennustaminen on vaikeaa mutta maahanmuuttovirasto arvioi, että tilanne on taas kesän jälkeen palaamassa ”normaaliksi”. Viime vuonna turvapaikanhakijota oli 13 000 ja tänä vuonna ennuste on 16 000.

Laittomien maahanmuuttajien määrä kasvoi jo viime syksynä, erityisesti Kanariansaarilla. Myös Italiaan yritettiin ahkerammin kuin vuonna 2019. Ruotsin ja Suomen kannalta olennaisella itäisen Välimeren reitillä on sen sijaan ollut rauhallisempaa. Pandemia on osaltaan vaikuttanut asiaan.

Uusia lakeja odotellessa

Ruotsin valtiopäivien pitäisi hyväksyä uusi maahanmuuttolainsäädäntö 19. kesäkuuta mennessä. Toukokuulle odotetaan uutta lakia turvallisiksi katsotuista lähtömaista. Myös EU:lta odotetaan uusia säännöksiä pakolaisuuteen liittyen.

– Uskomme kesän mentyä turvapaikanhakijoiden määrän jonkin verran kasvavan, sanoo maahanmuuttoviraston suunnittelupäällikkö Henrik Holmer.

– Paljon riippuu tietysti myös siitä, millainen lainsäädäntö tuolloin on voimassa.

Hyvinvointivaltioon on tungosta

Ruotsin kansalaisuutta haetaan jatkuvasti suurin joukoin. Viime vuonna hakemuksia tuli Bulletin-verkkojulkaisun siteeraaman uutistoimisto TT:n artikkelin mukaan 87 000. Kuluvana vuonna kansalaisuutta arvellaan hakevan 73 000 henkilöä.

– Syynä on turvapaikanhakijoiden suuri määrä vuonna 2015. Nyt on viisi vuotta kulunut ja turvapaikan saaneille on auennut mahdollisuus tulla Ruotsin kansalaisiksi.

Holmerin mukaan hakemukset tutkitaan tarkkaan, jottei kansalaisuutta myönnetä henkilöille, jotka eivät sitä ansaitse. Kansalaisuus voidaan evätä, jos henkilö on syyllistynyt rikokseen tai muodostaa turvallisuusuhan.

SUOMEN UUTISET