Tanskan ja Saksan viranomaiset ovat onnistuneet yhteistyössä estämään ilmeisen mittavan terrori-iskujen sarjan Tanskassa ja Saksassa. Pääepäillyt ovat kolme syyrialaisveljestä, joilta on löytynyt räjähteitä, aseita ja Isis-terroristijärjestöön viittaavaa rekvisiittaa.

Pidätetyistä 13 otettiin kiinni Sjellannin saarella Tanskassa ja yksi Saksassa. Tiettävästi viisi pidätetyistä on naisia. Terrorismista epäiltyjä on seurattu kummallakin puolella rajaa. Sjellannin poliisipäällikön mukaan solun oli tarkoituksena tehdä iskuja sekä Tanskassa että Saksassa.

Islamistisen terroristiryhmän päätekijöiksi epäillään kolmea syyrialaisveljestä. Kaksi heistä pidätettiin Tanskassa mukanaan huomattava määrä pommien tekoon tarkoitettuja kemikaaleja. Kolmas pidätettiin Saksassa Hessenin osavaltion alueella. Suurin yksittäinen, kymmenen kilon räjähde-erä löytyi Dessaun kaupungista terroristien käytössä olleesta asunnosta.

Pommeja verkkokaupasta

Saksalaisen Tagesschau-lehden mukaan puolalainen kemikaalien verkkokauppias tuli epäluuloiseksi, kun eräs nyt pidätetyistä syyrialaisveljeksistä tilasi viisi kiloa rikkiä ja viisi kiloa alumiinioksidia. Kauppias ilmoitti havainnostaan poliisille, joka teki ratsian tilausosoitteeseen ja löysi valmiin räjähteen.

– Pidätettyjä on tosi monta ja heidän hallustaan on löytynyt sekä kemikaaleja, että muita pommien tekoon tarvittavia komponentteja. Poliisi on takavarikoinut myös aseita ja Isis-järjestön lipun. Jotain on selvästi ollut tekeillä mutta poliisi on kertonut yksityiskohdista kovin säästeliäästi, arvioi ruotsalainen terrorismin tutkija Magnus Ranstorp.

Tanskan turvallisuuspoliisi PET:n operatiivinen johtaja Flemming Dreyer sanoo, että Tanskan ja Saksan viranomaisilla on meneillään yhteinen tutkinta ja siksi tässä vaiheessa ei vielä ole paljoa tiedotettavaa. Dreyerin mukaan iskujen uhka ei pidätyshetkellä kuitenkaan ollut vielä akuutti.

SUOMEN UUTISET