Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa nykyajasta, jossa kaikki tuntuu kääntyvän päälaelleen.

Arvon jihadisti! On ikävää, että kalifaattisi kaatui, mutta nyt tarjolla olisi erinomainen vaihtoehto. Harkitse uudeksi asemapaikaksesi Suomea! Hallinto on viritetty täyteen valmiuteen, jotta se voi tehdä kaikkensa Sinun puolestasi. Käytössäsi ovat Haavisto-luokan kotoutuslennot, kehittynyt Toiviainen-oppositionujerrin sekä Scheinin-standardin mukainen lainsäädäntö, joka poissulkee jihadismiin liittyvät kiusalliset juridiset ongelmat. Lisäksi Suomella on tarjota käyttöösi kaksi maailmanluokan innovaatiota – Taponen-valkopesualgoritmi somekäyttöön sekä Ohisalo-palomuuri, joka kätkee identiteettisi viranomaisilta ja mahdollistaa kätevän multihenkilöllisyyden.

+++

Historia on kummallinen kujeilija. Näyttäisi olevan niin, että kun riittävästi aikaa kuluu, kaikki asiat kääntyvät vastakohdakseen.

Ainakin SOMEYHTIÖT ovat muuttuneet. Joskus muinoin pikkuiset someyhtiöt olivat riemuissaan, jos joku julkisuuden henkilö suvaitsi ottaa palvelun käyttöönsä. Nykyään firmat potkivat ulos suurvaltojen presidenttejä.

Facebookkien ja sensellaisten SISÄLTÖ on niin ikään muuttunut. Ennen tytöt ja pojat lähettelivät toisilleen somessa treffipyyntöjä. Nykyään somessa on pelkkää valtioiden välistä informaatiovaikuttamista, eikä kukaan uskalla enää puhua tytöistä ja pojista, saati ehdottaa treffejä. Ei ole ihme, että lapsiluku putosi Suomessa nälkävuosien tasolle.

RUOTSIKIN muuttuu kovaa vauhtia. Se, mikä oli ennen maapallon vakain ja rauhallisin blondivaltio, on nyt etnojengien taistelutanner. Hullua on, että samaan aikaan kun Svea-maa juoksee kohti pimeää tulevaisuutta, Afrikan maat muuttuvat vauraammiksi ja rauhallisemmiksi. Kiina, joka oli ennen kehitysmaa, on nyt maapallon tekninen juggernautti. Yhdysvallat on puolestaan taantunut kehitysmaasarjaan. Entinen demokratian, Internetin ja Dallasin Sue Ellenin kotimaa ei pysty nykyään järjestämään edes presidentinvaaleja ilman kahakointia, kaupunkien polttamista ja tuloksen kiistämistä.

OIKEUSVALTIO on myös muutoksessa. Joskus historian hämärissä oikeusvaltioperiaatteella tarkoitettiin sitä, että kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Tänään moisella hienostelulla ei ole niin väliä. Nuorvanha keskustajeppe Antti Kurvinen selittääkin EU-oikeuden tulkinnan olevan teleologista eli päämäärähakuista – suomeksi sanottuna mielivaltaista. Mielivalta on juuri sitä, mitä oikeusvaltiolla yritettiin ylipäätään torjua, mutta mitäpä EU pienistä tai perussopimuksistaan piittaisi.

Iltalehti muuten otti ja tempaisi vasemman jalan mittaisen jutun Sanna Marinista (sdp.). Jutun mukaan rouva pääministeri ei piittaa julkisuuslaista tuon taivaallista. Tämä on hivenen erikoista, koska armon vuonna 2020 noin joka kahdeskymmenes Marinin käyttämä sana viime vuonna oli ”oikeusvaltioperiaate”. Se oli siis se periaate, jonka mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Nyt muuten selvisi sekin, miksi hallitus tarvitsee niin paljon avustajia. Kuten jotkut muistavat, koronan alkukuukausina Sanna Marinille ei kelvannut Sauli Niinistön koronanyrkki, johtoon piti saada nuori Sdp-politrukki Mikko Koskinen. Noh, Koskinen viihtyi hommassa muutaman kuukauden kunnes lähti vanhempainvapaalle syyskuussa. Pari päivää sitten mies ilmoitti, ettei homma enää nappaa, näkemiin.

Ennen olivat politrukit rautaa ja laivat puuta, hiio-hei.

KIRKKO muuttuu vauhdilla. Ennen se ilmensi vakautta, historiallista jatkumoa, etiikkaa. Pelastus tuli yksin uskosta. Ei enää. Puheenvuorot ovat usein repiviä ja syyllistäviä. Pelastus tulee ilmastotavoitekilvoittelusta.

Myös MEDIA on muuttunut. Aikanaan urheat sotakirjeenvaihtajat raportoivat maailmansotien etulinjasta ja Vietnamin viidakoista. Nykyään toimittajat uskaltautuvat nettiin korkeintaan kerran vuodessa. He suhtautuvat pelokkaasti ja torjuvasti kaikkeen, mikä ei kuulosta Painobaarin viinikerhon tavanomaiselta puheensorinalta.

Tätä kirjoittaessa uutinen napsahtaa ruudulle, jonka mukaan nyt myös HS:n gallupin mukaan PS on Suomen suurin puolue. Ehkä persutkin ovat muutoksessa. Veikko Vennamon johtama SMP oli pieni ja pahasuinen, nykypersut on suuri ja puhuu rauhallisesti.

MATIAS TURKKILA