Saksan tunnetuimman Isis-terroristin leski on saamassa uusia syytteitä jesidityttöjen orjuuttamiseen liittyen. Saksalais-tunisialainen nainen väitti menneensä Isis-alueelle pelkkää uteliaisuuttaan ja toimineensa vain koti-äitinä. Hänen kännykästään löytyneet kuvat kertoivat kuitenkin aivan erilaisen tarinan.

Saksalaislehden mukaan Omaima A. -nimellä tunnettu nainen on jo saanut lainvoimaisen tuomion terroristijärjestön toimintaan osallistumisesta ulkomailla, lastensa kasvun vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja yhden jesiditytön orjuuttamisessa avustamisessa. Hänet tuomittiin kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Nyt istumista saattaa tulla lisää.

Vaimoksi terroristilta toiselle

Hampurissa syntynyt tunisialaistaustainen nainen meni naimisiin tunnetun jihadistin kanssa Saksassa. Alkuvuodesta 2015 kolmilapsinen perhe muutti Isis-kalifaattiin, jossa he asuivat Raqqan kaupungissa. Hänen ensimmäisen miehensä saatua surmansa jo keväällä 2015 nainen naitettiin toiselle Saksasta tulleelle Isis-taistelijalle.

Uusi aviomies oli Denis Cuspert, joka tunnetaan paremmin räp-artistinimellä Deso Dogg. Berliinissä Kreutzbergin monikulttuurisessa kaupunginosassa saksalaisäidille syntyneen Deso Doggin ghanalainen isä karkotettiin Saksasta jo ennen pojan syntymää. Räp-uransa jälkeen Deso Dogg kääntyi islamiin vuonna 2010 ja matkusti pian sen jälkeen Lähi-Itään liittyäkseen terroristiryhmään. Hän sai surmansa ilmaiskussa Syyriassa vuonna 2018.

Palasi Hampuriin viettämään hiljaiseloa

Omaima A. palasi Hampuriin loppuvuodesta 2016 lastensa kanssa. Hänen kerrotaan viettäneen hiljaista elämää ja työskennelleen muun muassa kääntäjänä ja tapahtuma-alalla. Syytteeseen hän joutui vasta vuonna 2019, kun tutkiva toimittaja Jenan Moussa sai haltuunsa Omaiman Syyriaan jättämän kännykän.

Toimittaja Moussan paljastamat kuvat tarjosivat sensuroimattoman näkökulman Isis-vaimojen arkeen. Omaiman kännykän kuvat kertoivat oman tarinansa siitä, että hän ei ollut vain kotiäiti, joka matkusti Isis-alueelle pelkästä uteliaisuudesta, vaan Isis-järjestön innokas ja aktiivinen jäsen.

Uusia todisteita orjuuttamisesta

Omaiman jo saama kolmen ja puolen vuoden vankeustuomio tuli terroristijärjestön jäsenyydestä ja yhden jesiditytön orjuuttamisesta. Nyt syyttäjällä on todisteet siitä, että Omaima olisi osallistunut myös kahden muun jesiditytön orjuuttamiseen, kun hänen tuttavansa oli tuonut orjinaan pitämänsä tytöt Omaiman kotiin siivoamaan. Syyttäjän mukaan Omaima on tällä tavalla osallistunut Isis-järjestön ylläpitämän orjuusjärjestelmän tukemiseen.

Terroristijärjestö Isisin toimintaan perehtynyt Arabiemiraattien Al Aan TV:n toimittaja Jenan Moussa on aiemmin raportoinut, että orjuus on paljon organisoidumpi osa islamilaista valtiota kuin aiemmin luultiin. Suomen Uutiset kertoi tästä artikkelissaan ”Orjuus on kalifaatin ydinosaamista” kolmisen vuotta sitten.

SUOMEN UUTISET