Terroristijärjestö Isisin toimintaan perehtynyt Arabiemiraattien Al Aan TV:n toimittaja Jenan Moussa raportoi, että orjuus on paljon organisoidumpi osa islamilaista valtiota kuin aiemmin on luultu.

Orjien pitäminen näyttää todisteiden valossa olevan hyvin keskeinen osa Isis-järjestön kaavaileman islamilaisen kalifaatin toimintaa.

Toimittaja Jenan Moussa kävi Syyriassa Tabqan kaupungissa, joka oli vielä jokin aika sitten Isis-aluetta. Paikalliset asukkaat kertoivat hänelle, että Omar ibn al Khattabin moskeija oli tuolloin toiminut Isis-tuomioistuimena. Hylätystä rakennuksesta löytyikin runsaasti Isis-järjestön asiakirjoja, joita toimittaja on käynyt läpi Twitterissä.

Palkkakirjanpidon mukaan mujahideille maksettava kuukausipalkka riippui heidän perheenjäsentensä ja muiden huollettaviensa määrästä. Kutakin orjaa varten islamisti sai 50 dollaria elatustukea kuukaudessa. Orjan lapsen elättämiseen annettiin 35 dollaria.

Islamilaisen valtion hallintovirkamiehille tarkoitetussa kirjasessa kysyttiin virkamiehiltä oleellisia käytännön kysymyksiä, kuten ”miten paljon huonekaluja ja aseita olet saanut Isikseltä” ja ”montako orjaa sinulla on”.

Jokaisen Isis-alueella avioliittoon haluavan piti täyttää terveystietokysely, jossa kysyttiin muun muassa nimeä, kotimaata, vaimojen lukumäärää ja orjien määrää.

Isiksen Tutkimus- ja fatwakomitean julkaisemassa kirjasessa kerrottiin kuusi hyvää syytä naisen ja lasten orjuuttamiseen. Yhdeksi hyväksi syyksi esitettiin se, että ”orjuuttaminen murtaa naisen henkisesti ja saa hänet valitsemaan islamin joko suosiolla tai väkisin”.

Toimittaja Jenan Moussa on huolissaan siitä, että nyt kun Isis on sotilaallisesti lyöty Syyriassa ja Irakissa, monet vangiksi joutuneet Isis-järjestön jäsenet pyrkivät vähättelemään omaa rooliaan esimerkiksi väittämällä, että heillä ei ollut aavistustakaan siitä, että Isis piti orjia. Moussa haluaa korostaa, että hänen löytämiensä asiakirjojen mukaan orjuus oli Isis-järjestössä erittäin laajalle levinnyttä ja siitä tiesivät varsinaisten Isis-taistelijoiden lisäksi myös kaikki hallinto- ja lääkintähenkilöstöön kuuluvat.

Irakilainen jesidikansanedustaja Vian Dakhil on ottanut kantaa Moussan paljastukseen. Hänen mukaansa Irakin oikeusjärjestelmä tulee käymään materiaalin läpi ja arvioi, voiko sitä käyttää isis-järjestöön kuuluneiden oikeudenkäynneissä.

Samoin hollantilaiskansanedustaja Martijn van Helvert pohtii, voidaanko materiaalia käyttää todisteena.

– Jos materiaalin perusteella saadaan varmistus institutionalisoituneelle orjakaupalle, on helpompaa asettaa syytteeseen Eurooppaan palanneet isisin jäsenet, van Helvert toteaa.

Moussan 16 twiitin sarja täällä (englanniksi).

SUOMEN UUTISET