Ruotsiin on palannut jo 150 Isis-terroristijärjestön piirissä ollutta henkilöä. Raastuvan ovi ei odottajia odota, kuntien ja sosiaalihuollon syli sen sijaan ammottaa apposen avoimena. Palaajille on lain mukaan turvattava kohtuulliset elinolot, oli palaajan tarina mikä hyvänsä.

Isis-naiset lapsineen saapuvat Arlandan lentokentälle näinä päivinä, tarkkaa saapumishetkeä ei ole ilmoitettu. Lentokentällä seuruetta ovat vastassa turvallisuuspoliisi Säpo, rajapoliisi, keskusrikospoliisi, lääkintähenkilökuntaa sekä sosiaaliviranomaisia. Naiset kuulustellaan ensimmäisen kerran jo kentällä ja sosiaaliviranomaiset selvittävät lasten tilannetta.

Kun selvittelyt Arlandassa ovat ohitse, naiset lapsineen kuljetetaan 450 kilometrin päähän Boråsiin. Siellä heitä odotetaan jo.

– Aikaa on tässä kulunut ja olo on ollut kuin sutta huutaessa, mutta ymmärtääkseni nyt meillä on kaikki valmiina, sanoo Boråsin kunnan osastopäällikkö Peter Englund.

– Monet ovat huolissaan ja olen saanut puheluita kansalaisilta, jotka ihmettelevät, mitä Herran nimeen täällä oikein tapahtuu. Vastaukseni on, että sosiaalihuoltolain perusteella meidän velvollisuutemme on antaa kansalaisillemme tarvittava, suoja tuki ja apu, jotta heillä olisi kohtuulliseksi katsottavat elinolot.

Isis-kortilla aukeaa tukitaivas

Kaikki eivät katso vaaleanpunaisten aurinkolasien läpi terroristijärjestön piiristä palaavien verovetoista avustamista. Ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden-verkkopalvelu näkee asian näin:

– Tätä on vaikeata tulkita mulla tavalla kuin siten, että Boråsin kunta kokee Isis-terroristit niin tärkeinä, että nämä ohittavat kaikki muut asuntojonossa. He saavat paremmat tuet kuin kansalaiset, jotka maksavat veronsa kunnalle.

Isis-terroristijärjestön vaikutuspiiristä palanneita on Ruotsissa jo 150 henkilöä. Samtiden-julkaisun mielestä heidän taustansa ja tekemisensä terroristijärjestön piirissä pitäisi tutkia ja nostaa tarvittaessa syytteet sota- tai terrorismirikoksista.

SUOMEN UUTISET