Neljä ruotsalaista Isis-naista on näitä aikoja saapumassa lastensa kanssa Ruotsiin. Naiset ovat SVT:n mukaan paenneet Syyriasta al-Holin leiriltä rajan yli Turkkiin. Pako leiriltä ei onnistu ilman huomattavia lahjuksia ja maksua pakoretken järjestäjille.

Isis-naiset lapsineen ovat joutuneet odottamaan paluuta Ruotsiin yli kaksi kuukautta, johtuen DNA-testeistä. Viranomaiset haluavat varmistaa, että lapset oikeasti ovat äitinsä jälkeläisiä. Ainakin yksi naisista on sairastunut koronaan.

Kolme naisista on lähtöisin Tukholman alueelta ja yksi Göteborgista. Vanhin naisista on 48-vuotias ja hän lähti Syyriaan jo vuonna 2011. Nainen on leski ja hänellä on viisi lasta. Kaksi lapsista on kuolllut, yksi jäi al-Holiin ja mukana naisella on kaksi lasta.

Al-holista pääsee rahalla

Nuorin Isis-naisista lähti Syyriaan ollessaan 19-vuotias. Naisen läheiset ovat kertoneet SVT:lle epätoivostaan ja turhaantumisestaan valtion hitauteen:

– Olemme odottaneet, että Ruotsi hoitaa heidät kotiin. Kun mitään ei ole tapahtunut, asianosaiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja maksaneet salakuljettajille. Nainen oli matkaan lähtiessään 19-vuotias ja katuu tekoaan nyt. On parempi, että naiset joutuvat oikeuden eteen kotimaassaan kuin istuvat pakolaisleirillä ties kuinka pitkään.

Kun Isis-naiset lapsineen astuvat Ruotsin maaperälle, heitä vastassa ovat poliisi, tiedustelupalvelu, maahanmuuttovirasto ja terveysviranomaiset. Naisia kuulustellaan ensimmäisen kerran jo lentokentällä.

Al-Holin leirillä on sanottu olevan 11 suomalaista naista ja 30 lasta. Kesän loppuun mennessä heistä oli palannut Suomeen 4 naista ja 11 lasta.

SUOMEN UUTISET