Poliisi otti kiinni Isis-yhteyksistä epäillyn äidin heti tämän palattua Ruotsiin. Naista epäillään ainakin lapsikaappauksesta hänen vietyään tuolloin kaksivuotiaan poikansa Isis-alueelle ilman isän suostumusta. Suomeen palanneet Isis-äidit sen sijaan ovat kaikki vapaalla jalalla.

Marraskuun lopussa Ruotsiin palannut Isis-äiti otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan Arlandan lentokentälle Tukholmaan. Noin 30-vuotias nainen on aiemmin asunut Etelä-Ruotsissa, joten hänen vangitsemisoikeudenkäyntinsä pidettiin Lundin käräjäoikeudessa.

Epäilty Isis-äiti on ollut kansainvälisesti etsintäkuulutettu vuodesta 2014, jolloin hän lähti kaksivuotiaan lapsensa kanssa Turkin kautta Syyriaan. Nyt häntä epäillään lapsikaappauksesta, koska hän vei poikansa ulkomaille ilman isän suostumusta ja tällä tavoin riisti isältä mahdollisuuden toimia lapsen huoltajana, kertoo syyttäjä Claudio Gittermann SVT:lle.

Nyt noin kahdeksanvuotias poika tullaan palauttamaan isälleen, jolla on yksinhuoltajuus lapseen. Syyttäjän mukaan lapsikaappausta tutkitaan törkeänä rikoksena, koska äiti vei pikkupoikansa sota-alueelle.

Lisäksi äitiä epäillään yhteyksistä Isis-terroristijärjestöön. Sydsvenskan-lehden mukaan nainen on poseerannut Syyriassa ottamissaan Facebook-kuvissa rynnäkkökivääri kädessä.

Suomeen palanneet Isis-äidit vapaalla jalalla

Joulukuussa 2019 Suomen viranomaiset käynnistivät suuroperaation, jonka tuloksena Suomeen tuotiin al-Holin leiriltä kaksi orpolasta. Tämä operaatio johti ulkoministeri Pekka Haavistoon kohdistuneeseen esitutkintaan, jossa oli kyse siitä, yrittikö Haavisto painostaa ulkoministeriön virkamiehiä ylittämään virkavastuunsa.

Tämän vuoden toukokuun lopussa Suomeen saapui kolme al-Holin leirillä ollutta naista ja yhdeksän lasta. Heidän kerrotaan lähteneen leiriltä omin päin, mutta Suomen ulkoministeriön viranomaiset myöntävät avustaneensa näitä Syyriasta tulleita perheitä Turkin rajan yli pääsemisessä.

Elokuussa Suomeen saapui vielä yksi al-Holin leirillä ollut äiti lapsineen. Aiemmin muualta Syyrian sota-alueilta on viime vuosina palannut noin 20–30 ihmistä, joiden joukossa on myös lapsia.

KRP selvittää

Keskusrikospoliisi suorittaa kaikista Suomeen al-Holin leiriltä tulleista naisista esiselvityksen, jossa arvioidaan, ovatko naiset mahdollisesti syyllistyneet rikoksiin tai olleet niiden uhreina tai todistajina. Esiselvitys koskee myös muita kuin terrorismirikoksia.

Jos esiselvityksessä ilmenee, että henkilöä on syytä epäillä rikoksesta, aloitetaan esitutkinta. Elokuussa tilanne oli Ylen mukaan se, että yhdestäkään al-Holin leiriltä palanneesta ei oltu aloitettu esitutkintaa eikä heihin oltu kohdistettu pakkokeinoja.

Kaikista al-Holin suomalaislapsista on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tehty lastensuojeluilmoitus. Syyksi riittää, että alaikäinen lapsi on viety sota-alueelle tai syntynyt sota-alueella. Ei ole kuitenkaan tiedossa, että kenenkään suomalaisen Isis-äidin lapsia olisi otettu huostaan. Sellaista tietoa ei myöhemminkään julkisteta, koska lastensuojelutoimenpiteet ovat salassa pidettäviä asioita.

SUOMEN UUTISET