Eduskunnan perustuslakivaliokunnan äskettäin pidetyssä tiedotustilaisuudessa selvisi heti alussa, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto ole joutumassa valtakunnanoikeuteen al-Hol-sotkujen vuoksi. Haavisto kertoi heti sen jälkeen olevansa helpottunut.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa valiokunnan kannanottona, että perustuslakivaliokunta esittää, että Pekka Haavisto (vihr.) ei ole menetellyt lainvastaisesti. Haaviston menettelyä on pidettävä hallintolain vastaisena ja siten moitittavana, mutta ministerin korotettu syytekynnys ei ylity.

Ojala-Niemelän mukaan Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida pitää kokonaisuutta arvioiden vähäisenä. Ministerisyytteen asettamiseksi asetettu törkeän huolimattomuuden tai tahallisuuden vaatimus ei kuitenkaan ylity.

Erimielisyyttä konsulipäällikön kanssa

Näin ollen syytteen nostamiselle ei valiokunnan mukaan ole edellytyksiä. Asiassa oli kysymys siitä, menettelikö Haavisto lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.

Perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen Haavisto aloitti oman tiedotustilaisuutensa. Sen aluksi Haavisto kertoi olevansa helpottunut valiokunnan päätöksestä. Haavisto kävi lausunnossaan tapahtumia ja käsittelyä läpi. Haavisto kertoi muun muassa paneutuneensa tarkasti asiantuntijalausuntoihin, joita perustuslakivaliokunnalle on asian käsittelyssä annettu.

Katsoo itse nauttivansa luottamusta – ei aio erota

Suomen perustuslain mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Haavisto on toiminut ministerinä koko sen ajan kun häntä epäiltiin rikoksesta. Näillä näkymin hän on myös jatkamassa ministerinä siitä huolimatta, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on juuri todennut kannanottonaan, että Haavisto on tehtävässään rikkonut lakia.

Suomessa on aiemmin eronnut ministereitä tehtävistään paljon vähäisemmistäkin syistä, kuten Heidi Hautala (vihr.) niin sanotun Arctia Shipping -kohun vuoksi sekä Ilkka Kanerva (kok.) siksi, että lähetteli tekstiviestejä tanssija Johanna Tukiaiselle.

Haavisto ei kuitenkaan ole eroamassa. Tiedotustilaisuudessa Haavisto perusteli ratkaisuaan sillä, että hän nauttii edelleen eduskunnan enemmistön luottamusta.

Artikkelia täydennetty 9.12.2020 klo 18.49.

SUOMEN UUTISET