Perustuslakivaliokunnan kannanotto ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksesta on viivästynyt reippaasti, vaikka valmista piti tulla jo marraskuun aikana. Kannanottoa odotellaan muutaman viikon sisällä, ja Haaviston kohtalosta on jo hätäännytty Yleisradion toimituksessa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ministerivastuuasian käsittely eduskunnassa on viivästynyt useita kertoja muun muassa koronavarotoimien vuoksi. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi jo kuukausi sitten, että valiokunta pyrkisi saamaan valmiiksi kannanottonsa Haaviston virkarikosepäilyistä marraskuun aikana.

Haavisto on ollut rikoksesta epäiltynä helmikuusta lähtien, jolloin perustuslakivaliokunta pyysi valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan asiassa. Tutkinta siirtyi sittemmin poliisille, joka sai esitutkinnan valmiiksi heinäkuussa.

Asiassa on kyse siitä, ylittikö Haavisto valtuutensa ja yrittikö hän salaa painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan al-Holin vankileirillä olevia lapsia Syyriasta Suomeen.

Joutuuko vihreä ministeri valtakunnanoikeuteen?

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan kannanottoa muutaman viikon sisällä. Valiokunta on äskettäin lopettanut asiantuntijoiden kuulemiset kannanottoa varten.

Yleisradiolla on ollut suuria vaikeuksia uutisoida Haaviston tapauksen käänteistä neutraalisti, puolia ottamatta eikä siinä ole onnistuttu vieläkään. Yle näyttää hätääntyneen Haaviston puolesta, sillä täysin mahdollista on, että perustuslakivaliokunta esittää syytteen nostamista valtakunnanoikeudessa. Syytteen nostamisesta tosin päättää lopulta eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnalta kannanoton.

Viime viikolla Yle julkaisi jutun, jossa vihjaillaan, että perustuslakivaliokunnan sisällä Haaviston tapauksen tutkintaan liittyisi ”poliittisia intohimoja” ja että näillä intohimoilla olisi ”kiusaus sotkeutua oikeudelliseen harkintaan”.

Yle edelleen väittää jutussa, että monilla poliittisilla kilpailijoilla olisi ”suurta intoa” Haaviston siipien katkaisemiseen – siis ikään kuin perustuslakivaliokunnalta puuttuisi kyky tehdä oikeudellinen arvio Haaviston tapauksesta.

Tasavallan presidentti ja presidentti eri linjoilla

Ylen hämmentämistä vihreän ulkoministerin puolesta todennäköisesti nähdään lähipäivinä enemmänkin. Vieläkin härskimmällä tavalla perustuslakivaliokunnan toimintaan ulkopuolelta on pyrkinyt vaikuttamaan presidentti Tarja Halonen, joka viime talvena suoraan asettui tukemaan Haavistoa al-Hol-jupakassa.

Halonen vihjaili tv-haastattelussa, että al-Hol -uutisointi olisi presidenttipeliä.

– Minun ystävistäni osa kyseli, että tälläkö sitä Haaviston seuraavaa presidentinvaalia koetetaan kammeta, Halonen sanoi tv-haastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on eri linjoilla kuin edeltäjänsä. Niinistö on aiemmin todennut pitävänsä hyvänä sitä, että perustuslakivaliokunta päätti käynnistää esitutkinnan Haaviston toiminnasta.

– Näin asiat tulevat selvitettyä, Suomen ulkopolitiikkaa johtava Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Niinistö on aiemmin antanut ymmärtää, että presidentin ja ulkoministerin välillä on ollut tietokatkoksia al-Holin leiriin liittyvissä asioissa.

SUOMEN UUTISET