Al-Holin leiriltä saapui sunnuntaina Suomeen kolmen naisen ja yhdeksän lapsen ryhmä. Jihadistinaisten paluu Suomeen tuskin tuli monille yllätyksenä, sen sijaan erikoisempaa oli ulkoministeriön tiedotuslinja.

Ensin ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoi sunnuntai-illan tiedotustilaisuudessa, että Suomeen saapuneet henkilöt ovat paenneet leiriltä ja saapuneet Turkkiin omatoimisesti. Alivaltiosihteerin mukaan ulkoministeriö tarjosi Turkkiin saapuneille henkilöille vain matkustusasiakirjat. Maanantaina ulkoministeri Pekka Haavisto kuitenkin myönsi, että osaa Suomen viranomaiset ovat avustaneet heitä rajan ylityksessä.

– Suomalaisviranomaisten osuuteen operaatiossa on saatava selvyys ja tästä on kerrottava sekä eduskunnalle että kansalle rehellisesti, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Kulujen maksaja jäi epäselväksi

Sen lisäksi, että vähintään epäselväksi jää, mikä Suomen viranomaisten osuus operaatiossa todella oli, epäselväksi jää, kenen maksettavaksi kulut jäävät.

– Kun Suomen osuus operaatiossa tuntuu muutenkin olevan vielä tarkentumassa, on mahdollista, että myös operaation kulut ovat tarkentumassa. Alivaltiosihteeri Puustinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että tulijat maksavat itse oman matkansa kulut. Asian selvittämiseksi olen tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa kysytään muun muassa sitä, paljonko tästä palautusoperaatiosta aiheutui Suomelle kustannuksia, Antikainen kertoo.

Suomi auttoi jihadistit rajan yli

Palautusoperaation yksityiskohtien lisäksi epäselväksi jää, miten jihadistinaisten mahdollisesti jo tekemiin rikoksiin sekä heidän aiheuttamaansa terroriuhkaan Suomessa suhtaudutaan.

– Suomi auttoi jihadistinaiset rajan yli ennen kuin paikallinen tuomioistuin ehti tutkia koko asiaa. Suojelupoliisi on arvioinut, että naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa Suomeen palattuaan. Suomi on tähän mennessä ollut harvinaisen hampaaton tuomitsemaan ketään terrorismirikoksista. Vaikuttaa myös siltä, että aktiivisuus tutkia näitä rikoksia ei ole kovin korkea.

– Tähän on tultava muutos, Suomen on tutkittava näiden jihadistien mahdollisesti jo tekemät hirmuteot sekä varmistettava, että he eivät pääse jatkamaan toimintaansa ja radikalisoimaan muita Suomessa, Antikainen painottaa.

Antikainen on jättänyt maanantaina eduskunnassa palautusoperaatiota koskevan kirjallisen kysymyksen.

SUOMEN UUTISET