Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan avustaneensa Suomeen al-Holin leiriltä palaavia henkilöitä.

”Ulkoministeriö on avustanut suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa. Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata halutessaan Suomeen. Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut, kuten matkustusasiakirjat, kotimaahan paluun mahdollistamiseksi. ”

Tiedotteessa toimia perustellaan sillä, että julkisella vallalla olisi perustuslaillinen velvoite kotiuttaa leirillä olevat lapset: ”Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019. Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö. Ulkoministerin erityisedustaja johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla. Tämä työ jatkuu niin kauan kuin suomalaiset lapset ovat hätätilanteessa.”

Pääministeri Sanna Marin kommentoi asiaa joulukuussa. Hänen mukaansa Aikuisien palauttamiseen ei ole velvoitetta. ”Lapset kotiutetaan leiriltä niin pian kuin mahdollista”, sanoi Marin HS:lle.

SUOMEN UUTISET