Syyriassa on leireillä tai vankiloissa runsaat sata Isis-terroristijärjestöön sidoksissa ollutta ruotsalaista. Expressen tavoitti al-Holin leirille suljetun ruotsalaisnaisen. ”Sajida” pyytää ihmisiä kuvittelemaan, miltä tuntuu elää suljettuna tilaan, jossa jokainen on mieleltään häiriintynyt.

Sajida” ei ole ruotsalaisesta pikkukaupungista kotoisin olevan naisen oikea nimi. Oikean henkilöllisyyden paljastuminen Expressenin haastattelussa saattaisi johtaa ongelmiin kurdien SDF-järjestön vartijoiden ja muiden leirille suljettujen naisten kanssa.

– Kaikki täällä ovat poissa tolaltaan. Kuvitelkaa millaista on meno, kun mielisairaat sullotaan yhteen telkien taakse. Olemme kuin eläimet tarhassa.

Sajida kertoo, että leirillä on jatkuva valtataistelu naisten välillä. Ihmiset ovat riidoissa keskenään, tappelevat ja varastelevat toisiltaan. Kaikki pelkäävät myös pandemiaa. Sajida sanoo olevansa huolissaan, ei niinkään itsestään, vaan lapsistaan. Jälkikasvu varttuu ympäristössä, jota hän kuvailee ”haitalliseksi lapsille”.

Turvallisuuspoliisi tuntee tulijat

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan Isis-järjestön riveihin on lähtenyt noin 300 ruotsalaista. Puolet heistä on jo palannut kotimaahan ja monet haluaisivat vielä palata. Viimeisin tulija saapui Göteborgin alueelle kesän kynnyksellä. Hänen miehensä ja lapsensa kuolivat Syyriassa.

– Meillä on hyvä tuntuma tilanteeseen ja pystymme laittamaan tulijat heti seurantaan, sanoo Säpon tiedotuspäällikkö Karl Melin. Jokaisesta palaajasta tehdään henkilökohtainen riskiarviointi.

– Siellä on ihmisiä, jotka ovat tehneet selvän pesäeron terroristijärjestöön ja heitä, jotka jatkavat valitsemallaan tiellä.

”Musta leski” otti hatkat

Terroristijärjestön vaarallisimmaksi naiseksi luonnehdittu Fatiha Mejjati eli ”Musta leski” katosi al-Holin leiriltä jo muutama kuukausi sitten. Asia tuli julki, kun kävi ilmi, että hänen 25-vuotias ruotsalainen miniänsä istuu vangittuna kurdien hallussa Syyriassa. Mejjati johti rautaisella otteella jopa erityisen väkivaltaiseksi mainittua al-Khansaa -joukkiota.

”Mustan lesken” poika Iliyas Mejjati kuului Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi -vainaan sisäpiiriin. Iliyasin ruotsalaisvaimo istuu nyt siis kurdien sellissä. Kurdit odottavat, että naisen anoppi ottaa tavalla tai toisella miniään yhteyttä tai miniä muuten kypsyy kertomaan anopin olinpaikan.

SUOMEN UUTISET