PS-kansanedustaja Minna Reijonen on jättänyt ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, paljonko al-Holin leiriltä palautettujen Isis-terroristien ja heidän lastensa palauttaminen Suomeen on tähän mennessä maksanut ja paljonko rahaa kotiuttamistoimiin aiotaan vielä varata.

Suomalaisia ovat pitkään puhuttaneet al-Holin leirin tapahtumat ja kotiuttamiset. Kyseiseltä leiriltä on jo kotiutettu Isis-naisia ja heidän lapsiaan Suomeen. Lapsista osa on lähes täysi-ikäisiä. Useilta tahoilta on nostettu esiin sekä näiden Isis-naisten että heidän lastensa muodostama turvallisuusuhka suomalaisille.

– Turvallisuusuhka ei kuitenkaan ole vaikuttanut mitenkään vihervasemmistohallituksen siunaamaan operaatioon tuoda Suomeen näitä Isis-naisia, jotka ovat lähteneet vapaaehtoisesti äärimmäisen julmaan terroristiseen tarkoitukseen perustettuun Isiksen ”valtakuntaan” ja pysyneet siellä viimeiseen asti lastensa hyvinvoinnista välittämättä, toteaa Minna Reijonen.

Lisäksi eduskunta ei tunnu olevan tietoinen mahdollisista leiriin liittyvistä jatkosuunnitelmista. Päätöksenteko on ulkoistettu hallitukselta virkamiehille, vaikka kyse on merkittävistä Suomen sisäiseen turvallisuuteen vaikuttavista asioista.

Rahaa riittää

Operaation kokonaiskustannuksiksi aiemmin esitetty arvio on noin 300 000 euroa. Nyt kun on tullut esille suunnitelma kaikkien Suomeen siteitä omaavien leirillä olevien palauttamiseksi, tulevat kustannukset varmasti kohoamaan huomattavasti korkeammiksi.

– On vaikea keksiä, mihin ammattiin terroristiseen toimintaan osallistuminen pätevöittäisi, joten kovin nopealla aikataululla näitä Isis-naisia tai heidän lähes täysi-ikäisiä lapsiaan tuskin työmarkkinoilla nähdään, sanoo Reijonen.

Tuontikustannukset tulevatkin todennäköisesti olemaan vain pieni osa todellisista kustannuksista. Kustannuksiin pitäisi laskea myös näiden Isis-naisten ja heidän lastensa elatus, terapiat, kuntoutus ja muut kotouttamistoimet. Kokonaiskustannukset laskemalla päästään varmasti aika suuriin summiin.

– Täytyy ihmetellä, miten hallituksella riittää loputtomasti rahaa näihin ideologisiin hakkeisiin, mutta kun puhutaan vaikkapa suomalaisista vanhuksista, niin rahaa ei ole koskaan riittävästi. Mitä jos tuokin raha olisi käytetty vaikkapa lastensuojeluun tai omaishoitoon?

Suuri turvallisuusriski

Näiden nyt tuotujen ja leirillä vielä olevien naisten suhteen on muistettava, että he ovat olleet Isiksen toiminnassa mukana aivan viimeiseen asti. He ovat myös pitäneet lapsensa mukana viimeiseen asti. Jos naiset oikeasti olisivat irtautuneet terroristisesta ajattelusta ja ajatelleet edes vähän lastensa etua, he olisivat tulleet pois sieltä jo vuosia sitten.

– Tämä on se syy, miksi juuri nämä naiset muodostavat meille tuvallisuusriskin, uskoo Reijonen.

Reijonen teki ministerille kirjallisen kysymyksen, paljonko al-Holiin liittyvät kustannukset ovat olleet tähän mennessä ja paljonko toimiin aiotaan vielä varata.

Suomen Uutiset