Tukholman poliisi on arvioinut joulukauppaan kohdistuvan terroriuhan Expressenin mukaan niin suureksi, että apuun on kutsuttu erikoisjoukot. Automaattiasein varustetut poliisit ovat nyt läsnä kaikkialla keskustan kaduilla ja tavaratalojen tuntumassa valmiina, jos pahin mahdollinen tapahtuu.

Kymmenen vuotta sitten itsemurhapommittaja Taimour Abdulwahab vaelsi keskellä hektisintä jouluruuhkaa Tukholman keskustassa. Pommi räjähti kaupunkilaisten onneksi etuajassa ja Abdulwahab surmasi sivukadulla ainoastaan itsensä.

Seitsemän vuotta myöhemmin keväällä Rakhmat Akilov surmasi jakeluautollaan samoilla tienoilla viisi ihmistä.

Edessä voi olla ”pahin mahdollinen tilanne”

Poliisi on päättänyt erikoisoperaatiosta ollakseen valmiina puuttumaan tapahtumien kulkuun välittömästi mahdollisen terrori-iskun tapahtuessa. Operaatiolle on annettu nimeksi ”Joulupukki” (Tomten).

Operaatioon osallistuvia poliiseja on käsketty varautumaan henkisesti ”pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen” Tukholmassa. Virkavalta on täydessä operaatiovalmiudessa suojavarusteissaan ja konepistoolit pidetään näkyvissä. Operaation ajatuksena on yksittäisten iskujen estämisen lisäksi eliminoida laajempi terroristinen operaatio, jos siihen osallistuu useampia rikollisia.

180 konkreettista uhkaa vuodessa

Ilmeisesti tiedustelutietoihin perustuen poliisi on läsnä erityisen näkyvästi keskustan tavaratalojen ja Drottningsgatanin lisäksi Tukholman vanhan kaupungin sekä kuninkaanlinnan, synagoogan, katolisen kirkon sekä päärautatieaseman tienoilla.

– Ruotsi on osa Eurooppaa eikä siinä ole mitään ihmeellistä, että Ranskan ja Itävallan tapahtumien jälkeen varaudumme mahdollisiin attentaatteihin, sanoi keskusrikospoliisin operaatiopäällikkö Stefan Hector jo marraskuussa.

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan pahin terroriuhka Ruotsille ovat islamistiset ja äärioikeistolaiset yksilöt sekä ryhmät. Näillä harvoilla tahoilla on myös iskuihin tarvittava kyky. Säpon aiemman ilmoituksen mukaan se saa tiedon konkreettisesta terroriuhasta joka toinen päivä.

SUOMEN UUTISET