Itävallan terrori-iskussa poliisin luotiin menehtynyt 20-vuotias Kujtim F. vapautui vankilasta viime joulukuussa nuoren ikänsä vuoksi, itävaltalainen Kronen Zeitung uutisoi. Hän oli aikeissa lähteä Syyriaan taistelemaan terroristijärjestö Isisin riveihin. Hänen vanhempansa ovat syntyneet Pohjois-Makedoniassa.

Ei pidetty enää uhkana

Kujtim pysäytettiin Turkissa, mistä hänet palautettiin Itävaltaan. Hänet tuomittiin huhtikuussa 2019 lähes kahdeksi vuodeksi vankeuteen terrorismilakien nojalla. Häntä ei kuitenkaan pidetty enää uhkana, mikä joudutti hänen pääsyään ehdonalaiseen vankeuteen joulukuun alussa.

Kujtim vannoi uskollisuutta Isisille vai hetkeä ennen iskun alkua. Hän poseerasi aseistautuneena sosiaalisessa mediassa.

Yksi epäilty pidätetty Linzissä

Poliisi on tehnyt lukuisia pidätyksiä iskuun liittyen. Uhriluku on kasvanut viiteen ja haavoittuneita on toistakymmentä. Maan hallitus on julistanut kolmen vuorokauden suruajan.

Poliisi on ollut vaitonainen iskusta tiedottamisessa, sillä ainakin yhden epäillyn oletetaan olevan vielä pakosalla ja hän voi hyötyä poliisin tiedotuksista. Yksi epäilty on pidätetty Linzissä. Pidätystilanne sujui ilman vastarintaa.

Henri Alakylä