

LEHTIKUVA
Nizzan terrori-iskun jälkeinen retoriikka kovenee – nyt puhutaan jo ideologiasodasta
Nizzan kolmen ihmishengen vaatineen terrori-iskun jälkeen ranskalaiset surevat ja politiikot koventavat kielenkäyttöään. Ranskan sisäministerin mukaan uudet iskut ovat todennäköisiä.
Ministeri puhuu maan olevan sodassa. Tasavaltaispuolueen kansanedustaja vaatii turvapaikkahakemusten käsittelyn hyllyttämistä ”riskimaista” saapuneille.
– Olemme sodassa vihollisen kanssa niin sisältä kuin ulkoa, sisäministeri Gérald Darmanin jyrisi.
Sodasta puhuminen vain pari viikkoa sitten mestatun opettajan jälkeen kielii siitä, että ranskalaisten mitta on tullut täyteen islamistiterroristien tekemiin iskuihin. Opettajan surman ja Nizzan terrori-iskun välisenä lyhyenä aikana Ranskan ja muslimimaailman välinen sanaharkka on eskaloitunut valtaviin mittoihin.
Uudet iskut todennäköisiä
Darmanin uskoo, ettei Nizzan kolmen hengen vaatinut isku jää viimeiseksi.
– Meidän täytyy ymmärtää, että tällaisia hirvittäviä iskuja on tapahtunut, ja että niitä tulee tapahtumaan, hän kertoi.
Näin voi päätellä myös muslimimaailmalta saaduista vastauksista. Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronia pidetään ”maailman suurimpana terroristina”.
– Macron ei tiedä islamin voimaa. Muslimimaailma ei katso tätä läpi sormiensa. Me nousemme yksissä tuumin häntä vastaan, Dhakassa mieltään osoittanut Akramul Haq julisti.
Nizzan terrori-iskun tekijäksi epäillään Brahim Aouissaouita, vuonna 1999 syntynyttä tunisialaismiestä. Hän on kriittisessä tilassa sairaalahoidossa haavoituttuaan poliisin ampumaan luotiin.
Turvapaikanhakija vai terrorituristi?
Tunisian viranomaisten mukaan Aouissaou ei ole heidän tarkkailulistallaan. Häntä ei toisin sanoen pidetty paatuneena ja radikalisoituneena islamistiterroristina.
Aouissaoui saapui turvapaikanhakijana Italian Lampedusan saarelle. Saari on pitkään ollut suosittu maahanmuuttajien kohde.
Hänet on rekisteröity saapuneeksi Lampedusaan syyskuun 20. päivä. Hän tuskin on radikalisoitunut näin lyhyessä ajassa.
Lyhyen aikajanan ja moitteettomien taustatietojen valossa herää kaksi kysymystä. Oliko Aouissaou todella suojelun tarpeessa oleva turvapaikanhakija vai terrorituristi? Kuinka moni muu vastaava henkilö on päässyt luovimaan tehokkaina pidettyjen taustakartoitusten lävitse Eurooppaan?
Nizzan alueelta kotoisin oleva kansanedustaja Eric Ciotti haluaa laittaa pisteen turvapaikanhakemusten käsittelyn riskimaista lähteneille. Hän kirjoittaa asiasta Twitterissä.
L’assaillant de l’attentat de Nice est un tunisien arrivé il y a très peu de temps par Lampedusa.
Avec la crise sanitaire et sécuritaire, plus aucune entrée ne doit être tolérée !
Suspendons toutes les procédures d’asile et la délivrance de visa depuis les pays à risque !
— Eric Ciotti (@ECiotti) October 29, 2020
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus vaikeni Pariisin terrori-iskusta – ”Aiotteko karkottaa islamistiset ääriajattelijat?”

Ranska on saanut tarpeekseen islamistien ymmärtäjistä: ”Kansaa yököttää”

Nizzan terrori-iskussa kolme kuolonuhria

Malesian ex-pääministeri: ”Muslimeilla on oikeus tappaa miljoonia ranskalaisia”

Ranskaan on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia – Macron lähtee taistoon islamistista separatismia vastaan

Wienin poliisin surmaama terroristi tiedettiin radikalisoituneeksi – vapautui silti vankilasta nuoren ikänsä vuoksi

Ranskan presidentti Macronilta ukaasi maan muslimeille – vaatii sitoutumista tasavallan arvoihin

Turkin presidentti Erdoğanilta terveiset Nato-liittolaismaan johtajalle: Toivon kansanne pääsevän sinusta eroon viipymättä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää