Nizzan kolmen ihmishengen vaatineen terrori-iskun jälkeen ranskalaiset surevat ja politiikot koventavat kielenkäyttöään. Ranskan sisäministerin mukaan uudet iskut ovat todennäköisiä.

Ministeri puhuu maan olevan sodassa. Tasavaltaispuolueen kansanedustaja vaatii turvapaikkahakemusten käsittelyn hyllyttämistä ”riskimaista” saapuneille.

– Olemme sodassa vihollisen kanssa niin sisältä kuin ulkoa, sisäministeri Gérald Darmanin jyrisi.

Sodasta puhuminen vain pari viikkoa sitten mestatun opettajan jälkeen kielii siitä, että ranskalaisten mitta on tullut täyteen islamistiterroristien tekemiin iskuihin. Opettajan surman ja Nizzan terrori-iskun välisenä lyhyenä aikana Ranskan ja muslimimaailman välinen sanaharkka on eskaloitunut valtaviin mittoihin.

Uudet iskut todennäköisiä

Darmanin uskoo, ettei Nizzan kolmen hengen vaatinut isku jää viimeiseksi.

– Meidän täytyy ymmärtää, että tällaisia hirvittäviä iskuja on tapahtunut, ja että niitä tulee tapahtumaan, hän kertoi.

Näin voi päätellä myös muslimimaailmalta saaduista vastauksista. Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronia pidetään ”maailman suurimpana terroristina”.

– Macron ei tiedä islamin voimaa. Muslimimaailma ei katso tätä läpi sormiensa. Me nousemme yksissä tuumin häntä vastaan, Dhakassa mieltään osoittanut Akramul Haq julisti.

Nizzan terrori-iskun tekijäksi epäillään Brahim Aouissaouita, vuonna 1999 syntynyttä tunisialaismiestä. Hän on kriittisessä tilassa sairaalahoidossa haavoituttuaan poliisin ampumaan luotiin.

Turvapaikanhakija vai terrorituristi?

Tunisian viranomaisten mukaan Aouissaou ei ole heidän tarkkailulistallaan. Häntä ei toisin sanoen pidetty paatuneena ja radikalisoituneena islamistiterroristina.

Aouissaoui saapui turvapaikanhakijana Italian Lampedusan saarelle. Saari on pitkään ollut suosittu maahanmuuttajien kohde.

Hänet on rekisteröity saapuneeksi Lampedusaan syyskuun 20. päivä. Hän tuskin on radikalisoitunut näin lyhyessä ajassa.

Lyhyen aikajanan ja moitteettomien taustatietojen valossa herää kaksi kysymystä. Oliko Aouissaou todella suojelun tarpeessa oleva turvapaikanhakija vai terrorituristi? Kuinka moni muu vastaava henkilö on päässyt luovimaan tehokkaina pidettyjen taustakartoitusten lävitse Eurooppaan?

Nizzan alueelta kotoisin oleva kansanedustaja Eric Ciotti haluaa laittaa pisteen turvapaikanhakemusten käsittelyn riskimaista lähteneille. Hän kirjoittaa asiasta Twitterissä.

Henri Alakylä