

Montpellier, Ranska. Emmanuel Macron. Arkistokuvaa, Wikipedia.
Ranskaan on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia – Macron lähtee taistoon islamistista separatismia vastaan
Ranskassa aiotaan ottaa käyttöön uusia lakeja, joilla pyritään ehkäisemään islamilaisten rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä ja integroimaan muslimeja paremmin. Presidentti on huolissaan siitä, että maahan on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia, joiden arvot ovat vastakkaiset tai jopa vihamieliset ranskalaisille arvoille.
Loppuvuodesta eduskunnan käsittelyyn menevästä lakipaketista kertoessaan presidentti Emmanuel Macron korosti kaikkien ranskalaisten ehdotonta vapautta uskoa mihin haluavat tai olla uskomatta. Macron vaati kuitenkin, että uskovaistenkin on kunnioitettava ”kaikkia Ranskan tasavallan arvoja”.
– Meidän yhteiskunnassamme on ihmisiä, jotka pyrkivät järjestelmällisesti murentamaan ranskalaisen yhteiskunnan arvoja ja luomaan toisenlaisen arvojärjestelmän ja yhteiskunnan ranskalaisen yhteiskunnan sisään, Macron varoitti puheessaan.
– Heidän ensimmäisenä tavoitteenaan on irtautua meidän yhteiskunnastamme, mutta lopullisena tavoitteenaan on ottaa se valtaansa.
Uhkana jihadismi ja rinnakkaisyhteiskunnat
Macron viittasi puheessaan muun muassa Ranskasta Lähi-Itään lähteneisiin vierastaistelijoihin ja Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneisiin terrori-iskuihin. Jihadismin lisäksi Macron otti puheessaan esille myös haavoittuvat lähiöt ja ”kolonialismin arvet”, jotka yhä haittaavat monien maahanmuuttajien kotoutumista Ranskaan.
Presidentin huoli lähiöiden nuorista on perusteltu, sillä äskettäisen tutkimuksen mukaan noin 74 prosenttia alle 25-vuotiaista musliminuorista asettaa uskontonsa valtiovallan edelle, kertoo ranskalainen uutiskanava. Myös terrorismi on jatkuvasti läsnä pariisilaisten arjessa: viimeisin islamilainen terrori-isku tapahtui alle kaksi viikkoa sitten Charlie Hebdo -lehden entisen konttorin lähettyvillä.
Koulut, moskeijat ja urheiluseurat tiukempaan syyniin
Macron painotti kuitenkin, että vain vähemmistö Ranskan arviolta kuudesta miljoonasta muslimista on vaarassa ajautua rinnakkaisyhteiskuntaan. Hänen mukaansa ”islamilainen separatismi” näkyy muun muassa siinä, että lapsia ei päästetä kouluun ja urheiluseuroja ja muita järjestöjä käytetään islamismin opettamiseen.
Monet ehdotetuista toimenpiteistä liittyvätkin koulutukseen ja moskeijojen toiminnan valvontaan. Mahdollisuutta kotiopetukseen rajoitetaan ja yksityiset koulut otetaan tiukempaan tarkkailuun. Ulkomaisten imaamien tuloa Ranskaan rajoitetaan ja moskeijoiden saamaa rahoitusta, varsinkin ulkomaista, valvotaan tarkemmin.
Macron: ”Valtion ei pidä rahoittaa separatismia”
Urheiluseurojen ja muiden yhdistysten toimintaa halutaan valvoa, jotta niistä ei muodostuisi islamismin tukikohtia. Kaikkien julkista rahoitusta saavien yhdistysten ja järjestöjen on allekirjoitettava sitoumus noudattaa ranskalaisia arvoja. Jos ehtoja rikotaan, julkinen rahoitus peritään takaisin, sillä valtion ei pidä rahoittaa separatismia, Macron sanoi.
Puheet järjestöjen lakkauttamisesta ja julkisen rahoituksen takaisinperinnästä kuulostavat suomalaisittainkin hyvin tutuilta. Ranskassa näitä toimenpiteitä on siis tarkoitus soveltaa myös islamilaisiin yhdistyksiin.
Macronia on jo syytetty yrityksestä ”kalastella äärioikeiston ääniä”. Seuraavat presidentinvaalit ovat tulossa vuonna 2022. Muslimit ovat puolestaan syyttäneet Macronia islamofobiasta ja jopa muslimilasten hengen vaarantamisesta, koska hän haluaa rajoittaa mahdollisuutta kotiopetukseen koronapandemian keskellä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotiopetus koronavirus vierastaistelijat islamismi moskeijat jihadismi muslimit Kolonialismi Emmanuel Macron Charlie Hebdo Islam Ranska Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranska on saanut tarpeekseen islamistien ymmärtäjistä: ”Kansaa yököttää”

Nizzan terrori-iskussa kolme kuolonuhria

Nizzan terrori-iskun jälkeinen retoriikka kovenee – nyt puhutaan jo ideologiasodasta

Perussuomalaiset: Hallitus pahentaa turvallisuusuhkaa, jonka islamismi aiheuttaa

Ranskan presidentti Macronilta ukaasi maan muslimeille – vaatii sitoutumista tasavallan arvoihin

Turkin presidentti Erdoğanilta terveiset Nato-liittolaismaan johtajalle: Toivon kansanne pääsevän sinusta eroon viipymättä

Muslimiveljeskunta puuhastelee EU:n sisällä – aseina ”antirasismi” ja ”islamofobia”

Toimittaja teki jutun islamisoituneesta kaupungista Ranskassa – joutui turvautumaan poliisin suojeluun tappouhkauksien takia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.