Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan muisti Ranskan presidentti Emmanuel Macronia perjantaisessa puheessaan. Hän toivoi Ranskan pääsevän pikaisesti eroon ongelmasta nimeltä Macron. Sekä Turkki, että Ranska kuuluvat puolustusliitto Natoon. Aiheesta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Recep Tayyip Erdoğanin mielestä Emmanuel Macron on Ranskalle taakka. Hänen mukaansa Ranska ja Macron käyvät lävitse hyvin vaarallista aikaa.

– Toivon, että Ranska pääsee eroon Macron-ongelmastaan niin pian kuin mahdollista, Erdoğan kertoi puheessaan perjantaina.

Mailla viileät välit

Turkin ja Ranskan välit ovat viilentyneet usealla saralla.

Maat ottavat yhteen joko suoraan tai välillisesti Välimerellä, Libyassa ja Vuoristo-Karabahissa. Kaikilla kireillä tai konfliktialueilla mailla on vastakkaiset tuettavat leirit.

Välimeren kiista on suorasukaisin. Ranska puolustaa EU-maana Kreikkaa Turkin törkeiltä aluevesiloukkauksilta. Myös Kreikka on Naton jäsen.

Johtajilla erimielisyyksiä

Vuoristo-Karabahin kiistassa Erdoğan tukee Azerbaidžania, kun taas Macronin tuki lepää Armenialla.

– Jos ranskalaiset niin rakastavat armenialaisia, Macronin tulisi luovuttaa Marseille heille, Erdoğan ehdotti.

Presidenteillä on lisäksi ollut kovaakin kiistaa Macronin uusista aikeista siivota radikaali islam pois Ranskasta. Tuolloin presidentti Erdoğan kehotti virkaveljeänsä tutkituttamaan päänsä mielenterveysongelmien vuoksi.

Henri Alakylä