”Kansaa yököttävät kaikki ne valheet ja se typeryys, epätieteellisyys ja manipulaatio, joka johti siihen, että 18-vuotias katkaisi täysin vieraan ihmisen kaulan keskellä katua. Tämä tapahtui taas kerran”. Näin kommentoi Ranskan Ruotsin suurlähettiläs SVT:lle parin viikon takaista terrori-iskua Pariisissa.

Historianopettaja Samuel Paty murhattiin pariisilaisessa lähiössä 16. lokakuuta. Patyn kaulan katkaisi turvapaikanhakija, 18-vuotias tsetseenimuslimi.

Poliisi luokitteli teon terrorismiksi. Murhan motiiviksi on kerrottu se, että Paty näytti oppilaille sananvapauskurssin yhteydessä satiirista profeetta Muhammed -sarjakuvaa.

Empatia on ansa

Ranskan Ruotsin suurlähettiläs Etienne de Gonneville painottaa SVT:n haastattelussa, että länsimaissa ollaan taas menemässä samaan islamistien ansaan kuin aikaisemminkin. Puhutaan absurdisti siitä, että pilapiirros voi mahdollisesti loukata muslimien uskonnollisia tunteita maassa, jossa edes jumalanpilkka ei ole rangaistavaa. Sen sijaan pitäisi puhua siitä, että terrorismi on rikos, eikä sillä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

– Kansaa yököttävät kaikki ne valheet ja se typeryys, epätieteellisyys ja manipulaatio, joka johti siihen, että 18-vuotias katkaisee täysin vieraan ihmisen kaulan keskellä katua. Tämä tapahtui taas kerran.

– Nyt on kyse terrorismista, ei jumalanpilkasta tai pilapiirroksesta. Al-Qaida käyttää propagandassaan jatkuvasti Charlie Hebdon karikatyyrejä siirtääkseen keskustelun itse terrorismista aivan muualle, de Gonneville toteaa.

– Tällä kertaa emme enää mene ansaan.

Ranska on myös muslimimaa

Ranskan uusi suunta on otettu vastaan ärtymyksellä monessa muslimimaassa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on arvostellut kovin sanoin Ranskan presidentti Emmanuel Macronia tämän tiukoista islamistikannanotoista.

Ranska on vastannut kutsumalla suurlähettiläänsä kotiin Turkista.

– Ranska on muslimimaa, islam on maamme toiseksi yleisin uskonto ja tuon perinnön jakaa neljästä kahdeksaan miljoonaa Ranskan kansalaista.

– Kaikki eivät ymmärrä, että uskonnollisten johtajien viesti voi olla tiedostamatontakin al-Qaida -propagandaa. Meidän täytyy keskittyä terrori-iskujen todellisiin syihin.

Suurlähettilään mukaan suurinta ääntä moskeijoissa pitävät radikaalin islamismin lähettiläät, eikä heitä ole syytä kuunnella. He ovat todella pieni vähemmistö kaikkien muslimien joukossa ja yhteiskunnan on hyvä osoittaa tämä myös käytännössä.

Ranskan ratkaisut mietityttävät

Ranskan tiukentunut linja sananvapauden puolustamisessa ja suhtautumisessa islamin äärimmäisiin ilmenemismuotoihin on pantu merkille myös Twitterissä. Sananvapaudesta sama kaiku on askelten.

Siitä ollaankin sitten jo erimielisiä, johtavatko äärilinjaa edustavien uskonnollisten saarnaajien karkottaminen ja imaamikoulutuksen ottaminen yliopistoihin toivottuun tulokseen.

– Macronin jihad-jahti ja maallisen Ranskan puolustus tulevat radikalisoimaan ja vieraannuttamaan Ranskan musliminuorisoa. Ja juuri tätä ristiretkeä terroristit haluavat, ennustaa yliopistotutkija Antti Ronkainen.

– Älä silti aliarvioi Ranskan valtiovallan kykyä toimia. Imaamien koulutuksen ottaminen valtion hallintaan on tyypillinen ranskalainen toimintatapa, joka voi ajan mittaan osoittautua neuvokkaaksi, neuvoo kansanedustaja Juhana Vartiainen.

– Ei toki ole ranskalainen innovaatio. Hollannin tulokset imaamien valtiollisesta koulutuksesta yliopistoissa eivät ole olleet rohkaisevia. Koulutuohjelmien opiskelun suosio oli hyvin pieni, ja moni ei pitänyt koulutusohjelmia tai niiden tuottamia imaameja legitiimeinä, kuittaa tutkijatohtori Tuomas Äystö.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kävi jättämässä jäähyväiset Pariisin viimeisimmässä terrori-iskussa kuolleelle Samuel Patylle 21. lokakuuta 2020.

SUOMEN UUTISET