Wienissä tapahtui maanantai-iltana verinen terrori-isku, joka vaati useita kuolonuhreja. Yksi hyökkääjistä sai surmansa poliisin luodeista, mutta ainakin yhden terroristin epäillään olevan yhä vapaalla jalalla. Sisäministerin mukaan isku liittyy islamilaiseen Isis-terroristijärjestöön.

Itävallan sisäministeri kertoi tiedotustilaisuudessa varhain tiistaiaamuna, että Wienissä maanantai-iltana tapahtuneen terrori-iskun tehneistä henkilöistä yksi on saanut surmansa poliisin luodeista. Kronen Zeitung -lehden mukaan sisäministeri Karl Nehammer kertoi, että surmansa saanut terroristi oli Isis-järjestön kannattaja.

– Kyseessä on radikalisoitunut henkilö, joka tunsi itsensä osaksi terroristijärjestöä, sisäministeri Nehammer sanoi.

Hyökkääjä oli aseistautunut rynnäkkökiväärillä. Hänellä oli mukanaan runsaasti patruunoita ja päällään itsemurhapommiliivi, joka osoittautui poliisin pommiryhmän sitä tutkiessa toimintakelvottomaksi.

Wienin poliisipäällikkö Gerhard Pürstl kertoo, että terroristi ”neutralisoitiin” yhdeksän minuutin kuluttua verilöylyn alkamisesta. Lisäksi poliisi epäilee, että ainakin yksi iskuun osallistunut terroristi on vielä vapaalla jalalla. Surmansa saaneen hyökkääjän asuntoon on tehty kotietsintä.

Ainakin neljä kuollut

Wienin terrori-iskun seurauksena on tähän mennessä kuollut yhden terroristin lisäksi kolme siviiliä. Toistakymmentä ihmistä on viety ampumahaavojen takia sairaalaan. Osa loukkaantuneista on vakavasti haavoittuneita, joten kuolonuhrien lukumäärä saattaa vielä nousta. Haavoittuneiden joukossa on ilmeisesti ainakin yksi poliisi.

Terrori-isku tapahtui maanantai-iltana Wienin keskustassa. Lämmin sää oli houkutellut kaupungille paljon ihmisiä viettämään viimeistä iltaa ennen keskiyöllä alkanutta koronasulkua, joka kestää marraskuun loppuun.

Koska hyökkäys alkoi lähellä Wienin tärkeintä synagogaa, iskun epäiltiin aluksi kohdistuneen nimenomaan juutalaisiin. Synagoga oli kuitenkin tuohon aikaan jo suljettu. Laukauksia ammuttiin ainakin kuudessa eri paikassa Wienin keskustassa.

Poliisille yli 20 000 videota

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on kuvaillut hyökkäystä erittäin ammattitaitoisesti suunnitelluksi terrori-iskuksi, kertoo Guardian-lehti. Kurz on lähettänyt sotilaita valvomaan Wienin katujen turvallisuutta.

Krone-lehden sivuilta löytyy videoita hyökkäyksestä. Terrori-iskun ollessa meneillään poliisi oli pyytänyt kansalaisia olemaan lataamatta videoita nettiin, koska se ei halunnut terroristien saavan tietoa heitä jahtaavien poliisien liikkeistä. Myöhemmin poliisi on saanut kansalaisilta yli 20 000 iskun aikana kuvattua videota, joiden sisältöä tutkitaan.

SUOMEN UUTISET