Terroristijärjestö Isis voi hyvin koronan varjoissa ja ahtaa omaa sanomaansa kaikille verkon sisältöalustoille. Tutkijat löysivät netistä ja somesta jopa 90 000 Isis-videota ja viestiä, kertoo BBC.

Länsimaiden tiedustelupalvelut erityisesti USA:ssa ja Britanniassa ovat tietoisia Isis-järjestön terrori-iskuihin kannustavista verkon ja erityisesti sosiaalisen median sisällöistä. Videokirjaston sisältöjen poistaminen on kuitenkin hankalaa tai jopa mahdotonta, koska ne sijaitsevat eri paikoissa ja eri alustoilla.

Sisällöt ovat paljolti videoita, koska siten ne tavoittavat myös lukutaidottomat. Liikkuva kuva on käytännön standardi opetuksessa, siinä on toinen perusteltu syy videoiden viljelyyn. Kaikki videot eivät toki sisällä väkivaltaa, vaan tarjolla on myös luettuja uskonnollisia tekstejä ja imeliä otoksia paratiisillisesta elämäntyylistä.

Terroristin keittokirja

ISD-tutkimuslaitos (Institute of Strategic Dialogue) aloitti sisältöjen selvitystyön Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin surmaamisen jälkeen lokakuussa 2019. Tutkijat pääsivät yhdeksällä eri kielellä toteutettujen sisältöjen, käytännössä videoiden jäljille. Videot sisälsivät yksityiskohtia monista eri iskuista.

– Niissä kerrotaan kaikki tarpeellinen terrori-iskun suunnittelusta sen toteuttamiseen, kertoo ISD:n varajohtaja Moustafa Ayad.

– Videoiden avulla on mahdollisuus itse asiassa kehittyä paremmaksi terroristiksi.

Hajautettu järjestelmä

Isis-terroristijärjestö levittää sisältöjään hajautetusti. Kuka hyvänsä voi jakaa vapaasti ”Caliphate Cache”:n (kalifaatin välimuisti) videoita. Servereitä on useita ja niitä suljetaan ja avataan tarpeen mukaan, myös jäljittämisen vaikeuttamiseksi. Kannattajat eri maissa levittävät hekin omia aikaansaannoksiaan.

Isis saalistaa uusia terroristeja ja vankistaa vanhojen uskoa sijoittamalla viestejään sosiaalisen median kommenttipalstoille ja esimerkiksi kaappaamalla Twitter -tilejä. Nimihenkilöistä ainakin Justin Bieberin Twitteriä on BBC:n mukaan käytetty Isis-sanoman levittämiseen.

SUOMEN UUTISET