Ranskan hallitus on esitellyt tuhdin lakipaketin, jolla on tarkoitus torjua radikaalia islamismia maasta. Lakipaketin nimi viittaa tasavallan arvojen suojeluun, Financial Times kirjoittaa.

Ranskan pääministeri Jean Castex kertoi, ettei lakipaketti ole uskontoja tai muslimeja vastaan. Paketti on tehty vapauttamaan uskonnot fundamentaalisuudesta.

Lukuisia uudistuksia

Paketti suitsii rajusti kotikoulutusta. Vanhemmat voidaan tuomita sakkoihin lain rikkomisesta. Lääkärit, jotka kirjoittavat tyttölapsille ”neitsyystodistuksia” saavat sakkoja tai menettävät toimilupansa.

Julkisissa uimahalleissa ei voida sukupuolen mukaan rajata uintiaikoja. Hoitavan lääkärin sukupuolta ei voi valita.

Uusi paketti kieltää myös näkyvät uskonnolliset tunnukset ja vaatetuksen julkisten alojen työntekijöiltä. Pykälä koskee myös joukkoliikenteen, uimahallien ja päivittäistavarakauppojen työntekijöitä.

Sosiaalisen median vihapuheeseen puututaan entistä hanakammin. Samoin laittomaksi tulee levittää viranhaltijoiden henkilötietoja pahansuopaista tarkoitusta varten.

Uskonnollisilta järjestöiltä vaaditaan lisää läpinäkyvyyttä julkista rahoitusta vastaan. Järjestöjen ja yhdistysten tulee allekirjoittaa lupaus vaalia tasavallan arvoja.

Kansalaismielipide tukee paketin sisältöä

Lokakuussa tutkimusyhtiö Ifopin tekemässä kyselyssä 87 prosenttia ranskalaisista arvelee, että valtion ja uskonnon erotus on vaakalaudalla.

Lähes neljä ranskalaista viidestä arvioi, että islamismi on julistanut sodan Ranskaa ja maan tasavaltaa vastaan. Lähes yhtä moni ranskalainen tukee mestatun opettaja Samuel Patyn opetustapoja.

Tuki on laajaa poliittiselta laidalta toiselle laidalle asti.

Terrorismin vastaiseen työhön keskittynyt ex-syyttäjä Marc Trévidic kertoo FT:lle, että hän arvioi Ranskasta Syyriaan ja Irakiin lähteneiden nuorien jihadistien määrän olevan kolmesta neljään tuhatta vuoden 2013 jälkeen.

Henri Alakylä