Ranskan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan kymmenissä moskeijoissa ja rukoushuoneissa etsiessään viitteitä separatismista ja islamismista. Jos merkkejä ääriajattelusta löytyy, moskeijan ovi lyödään lopullisesti kiinni, kertoo BBC.

Sisäministeri Gérald Darmaninin ja turvallisuusviranomaisten erityisen mielenkiinnon kohteena on 76 moskeijaa ja rukoushuonetta, joista 18 sijaitsee Pariisin alueella.

Twiitissään Darmanin kutsuu operaatiota ”massiiviseksi ja ennennäkemättömäksi liikkeeksi separatismin kitkemiseksi”. Jos pieniäkin merkkejä epäilyttävästä toiminnasta löytyy, moskeija suljetaan.

Tiedustelupalvelut imaamien perässä

Sisäministeriön tarkastajat selvittävät moskeijoiden rahoitusta, imaamien yhteyksiä ääriliikkeisiin sekä mahdollisia pikkulapsille tarkoitettuja koraanikouluja, BBC kertoo. Ranskassa muslimeilla on noin 2 600 paikkaa uskonnon harjoittamiseen, joten viranomaisilla lienee jo etukäteen selvä näkemys tutkittavista moskeijoista.

-Epäilyt ovat keskittyneet tietyille alueille, joiden kokoontumispaikoissa on selviä merkkejä tasavallan vastaisesta liikehdinnästä. Tiedustelupalvelut seuraavat imaameja ja mahdollisia arvojemme vastaisia keskusteluja, sisäministeri Darmanin totesi Al Jazeeran mukaan.

Radikalisoituneita karkotettu

Ministeri kertoi myös, että 66 radikalisoitunutta muslimia on hiljattain karkotettu Ranskasta.

Sekularismi eli uskonnon erottaminen valtiosta (laïcité) on keskeinen osa Ranskan valtion identiteettiä. Uskonto on pidettävä poissa julkisista tiloista kuten luokkahuoneista, työpaikoilta ja erityisesti julkisesta hallinnosta.

SUOMEN UUTISET