Vankimäärät ovat Ruotsissa kasvaneet voimakkaasti viimeiset kaksi vuotta. Vankiloiden kapasiteetti ei enää riitä ja pahin tilanne on korkeimman turvaluokituksen rangaistuslaitoksissa. Vangit reagoivat tilanpuutteeseen pieksämällä toisiaan ja henkilökuntaa, kertoo Expressen GT erikoisartikkelissaan.

Viime kesäkuussa 61-vuotias murhasta tuomittu mies kiehautti vankilan keittiössä kolme litraa vettä. Päästyään takaisin selliin hän heitti vedet syvää synnin unta nukkuvan 27-vuotiaan heroiinikauppiaan päälle. Riita oli kuorsauksesta ja uhri sai hengenvaaralliset vammat. Teko oli protesti vankilaviranomaisia kohtaan, jotka eivät olleet reagoineet murhaajan valituksiin ja vaatimuksiin.

Edellinen episodi on yksi kertomus monista. Vankilaviranomaisten oman selvityksen mukaan vankien keskeinen sekä henkilökuntaan kohdistuva väkivalta on kasvanut samaa tahtia tilanpuutteen myötä. Vankimäärä on kasvanut joka kuukausi vuodesta 2019 alkaen.

Kaikki mahdolliset tilat käyttöön tuomituille

Vakavat vankien väliset väkivaltaisuudet ovat revenneet monikertaisiksi vain parissa vuodessa ja lievemmätkin tapaukset ovat lisääntyneet 709 tapauksesta vuonna 2018 peräti 1127 tapaukseen vuonna 2020. Samassa suhteessa ovat lisääntyneet myös henkilökunnan kokemat uhkailut ja väkivalta. Myös vankilapaot ovat lisääntyneet, erityisesti alemman turvaluokituksen laitoksista.

Tilaongelmaa on pyritty ratkaisemaan ottamalla käyttöön jo suljettuja laitoksia sekä pystyttämällä tilapäisrakennelmia kuten parakkeja. Vankilat ovat myös ottaneet käyttöön kaikki mahdolliset neliönsä eli sairastilat, eristyssellit, vierailutilat, odotushuoneet ja jopa käytävät. Tällä hetkellä vankiloiden kuormitus on keskimäärin 111 prosenttia, eikä vankiluvuissa ole odotettavissa laskua.

SUOMEN UUTISET

SUOMEN UUTISET