Koronapandemian jyllätessä osassa avolaitoksia vankien työntekoa on rajoitettu. Hämmästyttävä huomio nousee esiin Vankilavirkailijain liiton hallituksen puheenjohtajan Antti Santamäen twiitissä, jonka mukaan vangeille joiden siviilityölupia on väliaikaisesti peruttu, maksetaan yhä palkkaa tavalliseen tapaan.

Avolaitoksessa oleva vanki voi työskennellä esimerkiksi kunnassa, ja palkkio on veronalaista tuloa 4,70 euroa tai 5 euroa tunnilta.

– Ihmetyksiä joka päivä. Kelan työttömyyspäiväraha työttömälle 33,66 euroa päivässä, tänään kuulin että avolaitoksen vanki tienaa koronan aikana makaamalla 35 euroa päivässä avolaitoksessa. Tietenkin ruokakin tulee kaupan päälle, ei oikein sovi minun ajatusmaailmaan tämä maksatusmalli vankiloissa, twiittaa Antti Santamäki.

Ahkerat duunarit saavat vähemmän

Kansanedustaja Ari Koponen haluaa vielä täsmentää, että todellisuudessa tämä tarkoittaa jopa enemmän kuin 35 euroa päivässä, sillä päiväpalkan ollessa 35 euroa (7 tunnin ajalta 5 euron tuntipalkalla), saavat vangit tämän päälle aina vielä käyttörahan 1,60 euroa päivässä, eli yhteensä palkkio nousee yli 36 euroon päivässä.

– Tätä voi esimerkiksi verrata Kelan työttömyyspäivärahaan, joka on 33,66 euroa päivässä. Kaiken lisäksi vangeille kuuluu maksuton ruoka- ja vaatehuolto sekä terveydenhuolto.

– Tämä on periaatekysymys. En pysty ymmärtämään, että kymmenet tuhannet lomautetut ja irtisanonut ahkerat suomalaiset sinnittelevät Kelan työttömyyspäivärahalla sekä koittavat etsiä itselleen työtä ja toimeentuloa kriisin keskellä. Samaan aikaan avolaitoksessa makaavat vangit saavat joissain vankiloissa parempaa ”päivärahaa”, Koponen kritisoi.

SUOMEN UUTISET