Raiskauksesta tuomittu mies haluttiin saada pois Saksasta hinnalla millä hyvällä. Ja hintaa kertyikin ihan kiitettävästi, sillä karkotuslento jouduttiin suorittamaan yksityissuihkukoneella. Piirikunnan päättäjät pitävät ilmeisesti siitä huolimatta karkotuslentoa hintansa arvoisena.

Somaliasta turvapaikanhakijana Saksaan tullut mies oli vuonna 2014 raiskannut 16-vuotiaan tytön ja hyökännyt 21-vuotiaan naisen kimppuun Trierin kaupungissa. Raiskaaja oli tekojen tapahtumahetkellä alle 20-vuotias, joten hänelle annettiin näistä ja muista rikoksista yhteensä kuuden vuoden ehdoton nuorisorangaistus, kertoo Bild-lehti.

Nuorukainen ei kuitenkaan ottanut ojentuakseen edes nuorisovankilassa, vaan kävi useasti käsiksi naispuolisiin vartijoihin. Hänet oli taakanjaon nimissä osoitettu Cochem-Zellin piirikunnan vastuulle. Cochem-Zellin piirikunta on maalaismainen pikkupaikka Kölnin ja Frankfurtin välimailla. Sen vastuulla olisi tarjota 24-vuotiaalle miehelle asunto ja ylläpito tämän vapautumisen jälkeen.

Päättäjät eivät halunneet ottaa riskiä

Kun vapautumisen hetki alkoi lähestyä, Cochem-Zellin piirikunnan päättäjät tulivat siihen tulokseen, että he eivät missään tapauksessa halua ottaa sitä riskiä, että kyseinen mies jää heidän piirikuntaansa asumaan vapauduttuaan nuorisovankilasta.

Nimellä Abdi M. tunnettu mies päätettiin karkottaa välittömästi vankilasta vapautumisensa jälkeen hinnalla millä hyvänsä. Ja hintaa kertyikin, sillä jostain syystä karkotuslento jouduttiin suorittamaan yksityissuihkukoneella.

Yksityiskoneen vuokra oli 82 045,31 euroa ja Abdia saattaneiden poliisien palkoista ja muiden turvajärjestelyjen kustannuksista kertyi noin 20 000 euroa lisähintaa, eli yhteensä vähän yli 100 000 euroa.

Piirikunnan päättäjät tiesivät jo etukäteen, että lasku tulisi olemaan kova. Nyt piirikunnan valtuusto pohtii, joutuuko piirikunta ottamaan lainan kulujen kattamiseksi.

Maahan päästäminen on helppoa mutta karkottaminen kallista

Tämäkin tapaus korostaa sitä, että turvapaikanhakijoiden maahan päästäminen on helppoa, mutta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttäminen ja jopa rikoksiin syyllistyneiden karkottaminenkin voivat olla todella hankalia ja kalliita toimenpiteitä.

Esimerkiksi Abdiqadir Osman Husseinin karkottaminen Suomesta oli pitkä ja kallis prosessi. Hussein vastusti karkottamistaan kaikin keinoin.

Myös vankeusrangaistuksen suorittaminen maksaa. Suomessa vuosikustannukset vankia kohden ovat noin 80 000 euroa vuodessa. ”Yö vankilassa maksaa enemmän kuin hotelliyö”, kuten kansanedustaja Minna Reijonen äskettäin totesi hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

SUOMEN UUTISET