Euroopan entiset pääministerit, liittokanslerit ja ihan riviministeritkin ovat löytäneet elämän ehtoolla vihreän oksan Venäjältä. Paikallinen energia- ja pankkisektorisektori on turvautunut merkittävässä mitassa harmaiden poliittisten panttereiden asiantuntemukseen. Joku epäluuloon taipuvainen saattaa ihmetellä moista menoa.

Kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita oli vuodenvaihteessa valppaana Ukrainan rajoilla, kun Ranskan entinen pääministeri François Fillon otti vastaan ”riippumattoman johtajan” pestin venäläisen Sibur-energiajätin palveluksessa. Aiemmin kesällä hänet oli valittu valtiollisen öljy-yhtiö Zaroubejneftin hallitukseen – pääministeri Mihail Mishustinin ehdotuksesta.

Pääministerikaudellaan 2007–2012 Fillon tuki Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja Venäjän sotatoimia al-Assadin apuna. Presidenttiehdokkaana hän vaalilupasi poistaa Venäjään Krimin valtauksen jälkeen kohdistetut EU-pakotteet.

Itävallan entinen ulkoministeri Karin Kneissl tanssi häitään vuonna 2018 wienervalssin ja presidentti Vladimir Putinin tahdissa. Kneissl istuu tänään Venäjän vaikutusvaltaisimman energiayhtiö Rosneftin hallituksessa. Raskaan hallitustyön tauoilla Kneissl voi vaihtaa kuulumiset äidinkielellään kollegansa, Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa.

Ja niin edelleen.

Punamulta valvoo etujaan

Svenska Dagbladetin mukaan on niukemmin tiedossa, että entiset suomalaiset huippupoliitikotkin ovat Kremlin suosiossa. Ex-pääministerit Esko Aho ja Paavo Lipponen ahkeroivat hekin äiti-Venäjän pankki- ja energiasektorin huipulla.

Lipponen on tehnyt keikkaa Gazpromin Nord Stream -kaasuputkiprojektin tiimoilta. Lipposen huippuvirka EU:ssa törmäsi vuonna 2009 seinään, kun Puola heilutti valinnan yhteydessä Venäjä-korttia. Esko Aho on vuodesta 2016 istunut venäläisen Sberbankin hallituksessa. Hallituksen jäsenen peruspalkkio nousi 30 prosenttia vuodeksi 2022.

EU-parlamentti on suhtautunut hyvinkin varauksellisesti entisten huippupoliitikkojen jäähdyttelyyn Venäjänmaalla. Ehkä pisimmälle meni puolalainen europarlamentaarikko Witold Waszczykowski, joka näki entisen eliitin eläkevirkoihin liittyen ”mahdollisuuden poliittiseen korruptioon”.

SUOMEN UUTISET