Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kommentoi tänään Ylen aamun haastattelussa Ukrainan tilannetta, joka on muuttunut monimutkaiseksi. – Alkuperäinen ongelma on se, että Venäjä miehittää Krimiä ja on liittänyt sen alueisiinsa. Tämä on se asia, josta pitäisi ennen kaikkea keskustella, mutta Venäjä on luonut tämän konfliktin puskuriksi ja suojaksi uuden konfliktin Itä-Ukrainaan, jolloin Krim on unohtunut, Halla-aho sanoi.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajoille ja esittänyt useita vaatimuksia EU-jäsenmaille ja Natolle. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan johtoon nouseva Jussi Halla-aho sanoo, että keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa on kuitenkin pidettävä yllä.

– Ehdottomasti keskusteluyhteyttä täytyy pitää yllä, koska muuten konfliktista tulee entistä enemmän arvovaltakysymys ja Venäjä kokee olevansa pakotettu esimerkiksi sotilaallisiin toimiin, jos Venäjällä voimistuu kokemus ja tuntemus siitä, että Venäjää ei kuunnella.

Halla-ahon mukaan täytyy kuitenkin olla tarkkana siitä, mistä neuvotellaan.

– Esimerkiksi toisen valtion alueen laiton miehitys tai sotatoimet toista valtiota vastaan ovat asioita, joista ei voi saavuttaa kompromissia. Niissä on vain yksi oikea toimintatapa ja se on se, että Venäjä vetäytyy miehittämältään Krimiltä ja että Venäjä lopettaa terroristisen toiminnan tukemisen ja rahoittamisen Itä-Ukrainassa sekä – ennen kaikkea – Venäjä lopettaa sodalla uhkaamisen.

– Mielestäni nämä asiat ovat edellytyksenä sille, että Venäjän ja EU:n suhteet voivat palautua normaaliksi.

Venäjä luonut uuden konfliktin puskuriksi

Halla-aho katsoo, että Venäjän taktiikkana on luoda uusia konflikteja peittämään edellisiä.

– Alkuperäinen ongelmahan on se, että Venäjä miehittää Krimiä ja on liittänyt sen alueisiinsa. Tämä on se asia, josta pitäisi ennen kaikkea keskustella, mutta Venäjä on luonut tämän konfliktin puskuriksi ja suojaksi uuden konfliktin Itä-Ukrainaan, jolloin Krim on ikään kuin unohtunut.

– Nyt se (Venäjä) uhkaa invaasiolla Ukrainaa, joka on tavallaan sitten sysännyt hiukan katveeseen tämän Itä-Ukrainan konfliktin. Tämä on tapa, jolla Venäjä toimii tässä tilanteessa. Meidän täytyy pitää koko ajan kirkkaana mielessämme, mistä neuvottelemme Venäjän kanssa, kun Venäjä selkeästi pyrkii siirtämään jatkuvasti maalitolppia ja keskustelun aihetta.

Ukrainan puolustuskykyä vahvistettava

Yhdysvallat, Iso-Britannia, Puola ja monet länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle aseistusta. Halla-aho sanoi, ettei hän ainakaan tuomitse näitä länsimaita.

– Venäjällä ei ole Ukrainan suhteen sellaisia tavoitteita, jotka olisivat hyväksyttävissä. Uskon, että paras tapa estää tilanteen kärjistyminen sodaksi on vahvistaa Ukrainan kykyä puolustaa itseään, koska se samalla nostaa sotilaallisten toimien kynnystä Venäjän taholta.

Halla-aho kuitenkin totesi, että kenelläkään ei ole tarkkaa käsitystä siitä, mitä Venäjä aikoo tehdä.

– Pikemminkin kyse on nyt siitä, että koko muuta maailmaa pidetään jännityksen ja epävarmuuden tilassa, ja ennen kaikkea ylläpidetään epävakautta Ukrainassa, koska se palvelee Venäjän intressejä.

Aiemmin tällä viikolla Facebook-kirjoituksessaan Halla-aho katsoi, että Venäjälle on luotava vahva intressi olla hyökkäämättä Ukrainaan, eli hyökkäämisen kynnys on nostettava mahdollisimman korkeaksi.

– Mitä parempi on Ukrainan puolustuskyky, sitä kalliimmaksi käy invaasio ja sitä pienemmäksi käy invaasion todennäköisyys.

SUOMEN UUTISET