Presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi lauantaina Istanbulissa, että Turkki tukee Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Hänen vieressään seisoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Erdogan väläytti valtiomiestaitoaan sanomalla, että maiden tavoitteena on pitää Mustameri ”rauhan ja yhteistyön merenä”.

Valtionjohtajien tapaamisessa sovittiin muun muassa 500 talon rakentamisesta etnisille turkkilaisille. Rakennukset pystyttää turkkilainen yritys. Asiasta ilmoitti ympäristöministeri Murat Kurum.

– Tämä on ensimmäinen konkreettinen merkki sopimuksesta, jonka tarkoitus on pystyttää koteja kotimaastaan pakoon joutuneille Krimin tataareille, muotoili puolestaan Ukrainan varapääministeri Oleksii Reznikov.

Turkin motiiveista kertonee tosin sekin, että Erdogan sanoi, ”etteivät valtioiden yhteiset sotilasteknologiset hankkeet miehittämättömien lentokoneiden ja sotalaivojen kehittämiseksi ole tähdätty ketään vastaan”.

Tataarit ahtaalla Krimillä

Venäjän liitettyä Krimin itseensä alkuvuonna 2014 siellä asui noin kaksi miljoonaa ihmistä. Asukkaista 12 prosenttia oli turkinsukuisia tataareja. Tuolloin Turkin silloinen ulkoministeri ja myöhemmin myös pääministeri Ahmet Davutoglu muistutti tataarien suvereeneista oikeuksista asuinalueellaan:

– Turkki ei luovu periaatteesta, että tataarit saavat asua Krimillä rauhassa tasa-arvoisina kansalaisina. Tataarit ovat asuneet siellä vuosisatoja ja asuvat jatkossakin. Turkin valtio tukee heitä jatkossakin.

Venäjän interventio Krimille laukaisi etnisiä mielenilmauksia tataareita kohtaan. Heidän asumuksiaan kerrottiin merkityn vihamielisillä tunnuksilla ja osa tataareista pakeni miehityksen ja kansanäänestyksen jälkeen Länsi-Ukrainaan.

Takana loistava menneisyys

Samassa yhteydessä kävi selväksi, että Krimin ja Ukrainan kohtalot kietoutuvat laajempaan kokonaisuuteen, johon kuuluvat Turkin mielestä Ukrainan naapurivaltio Moldova sekä Georgia ja Azerbaidžan Mustameren toisella puolen.

Erdoganin vaaleanpunaisissa ajatuksissa saattavat siintää myös muinainen Osmanien valtakunta sekä Keski-Aasian tasavallat, joilla on etnisiä siteitä turkkilaisuuteen.

Venäjän ja ennen kaikkea presidentti Putinin intohimoksi on tulkittu entisen Venäjän ja ennen kaikkea Neuvostoliiton hegemonian palauttaminen niin pitkälle kuin mahdollista. Venäjän silmissä siintänee tsaarinaikainen Novorossijan maakunta, joka tarkoittaa Krimin puoleista Etelä-Ukrainaa sekä mahdollisesti Transnitriaa Moldovan ja Ukrainan välissä.

Venäjän liikkeistä Ukrainan rajoilla on erityisen kiinnostunut myös Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato. Raskaimman konkreettisen vastuun kantaa Yhdysvaltain kuudes laivasto, jonka ensimmäinen alus tiettävästi saapuu Mustamerelle keskiviikkona 14.4.

SUOMEN UUTISET