Kesän lähestymisen voi havaita kiuruista, peipposista ja pääskysistä. Vaalien lähestymisen voi puolestaan havaita median kiihtyvistä hyökkäyksistä perussuomalaisia vastaan. Tällä kertaa väännetään kättä siitä, muuttuuko Suomen demografia massamaahanmuuton myötä – sekä siitä, onko tämän ääneen sanominen salaliittoa, terrorismia tai kenties molempia

Terrorismikeskustelu sähähti käyntiin Supon julkaistua vuosikirjansa vuodelle 2020. Vuosikirjassa todetaan: ”Yksi huomionarvoisista äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista on niin sanottu väestönvaihtoteoria. Tämä salaliittoteoreettinen viitekehys nojaa ajatukseen maahanmuuton ja monikulttuurisuuden muodostamasta perustavanlaatuisesta uhkasta länsimaiselle valkoiselle väestölle. Väestönvaihtoteoriaan nojautuvat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa.”

HS:ltä ei mennyt kestänyt Supon kommentin yhdistämisessä perussuomalaisiin.

Lehti kirjoitti: Maininta väestönvaihtoteoriasta on kiinnostava, koska myös jotkut demokraattisesti valitut ja toimivat poliitikot perustelevat toimintaansa käsitteillä väestönvaihdos tai väestönmuutos.”

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ärähti:

– HS toimii FSB:n pelikirjan mukaan. Hivutetaan pikkuhiljaa ja vihjailemalla laillista oppositiota samaan virkkeeseen terroristien kanssa. Pohjustetaan vaatimuksia opposition kriminalisoimisesta. Tai ehkä tämänkin toteaminen on salaliittoteoriaa.

Halla-aho kommentoi myös asiaa HS:lle todeten, että Supon vuosikatsauksessaan esiin nostama väestönvaihtoteoria ei merkitse hänelle teoriana hänelle yhtään mitään. ”Me voimme käyttää maahanmuutosta ja sen vaikutuksista ihan vapaasti valittavia termejä. Ei se asiaa miksikään muuta”.

Halla-aho jatkoi hieman myöhemmin:

HS-jutussa mainittu varapj Riikka Purra (ps.) oudoksuu HS:n tapaa kytätä yksittäisiä sanoja. Hän toteaa väestöpohjan muutosten olevan yhteiskuntatieteilijöille täysin normaali tutkimisen kohde. Purra liittää viestiinsä Helsingin kaupungin julkaiseman graafin, joka kuvaa ulkomaalaisen väestönosan voimakasta kasvua pääkaupunkiseudulla.

Verkkokeskusteluissa on vilahdellut myös Espoon kaupungin arvio siitä, että ulkomaalaisväestön osuus ylittää kantaväestön arviolta vuonna 2053.

Lisäys 16:59:

Supon johtaja Antti Pelttari joutui iltapäivällä paikkailemaan lapasesta lähtenyttä keskustelua ja överiksi vedettyjä ylitulkintoja. Hän täydensi, että ”supon kiinnostus väestönvaihtoteoriaan liittyy tilanteisiin, joissa sitä käytetään äärioikeistolaisessa terroristisessa ajattelussa oikeutuksena terroristisen väkivallan käyttöön”.

SUOMEN UUTISET