Saksa teki aikanaan hätiköidyn päätöksen, kun se päätti sulkea maan ydinvoimalat vuoteen 2022 mennessä. Energiaa oli pakko saada ja vastaus oli venäläinen maakaasu. Saman kaltainen tilanne saattaa olla edessä nyt EU:n rokotesekoilun jälkeen, arvio Eurointelligence-sivusto. Saksa saa venäläistä rokotetta, jos Nord Stream 2 -kaasuputki viedään maaliin häiriöttä.

Sputnik 1 oli maailman ensimmäinen satelliitti eli ”tekokuu”. Se laukaistiin maata kiertävälle radalle vuonna 1957 ja viestitti silloisen Neuvostoliiton teknologista ylivoimaa. Satelliitin kiertorata oli matala ja sitä voi tarkkailla paljain silmin jopa Herttoniemen Susitieltä.

Sputnik V on puolestaan koronarokote, joka sekin viestittää venäläistä osaamista, kirjoittaa Eurointelligence-verkkomedia. Rokote suojaa Covid-19-taudilta 91,6 prosenttisesti, ainakin arvostetun The Lancet-tiedesivuston julkaisemien venäläisten testitulosten perusteella.

EU:n rokotesekoilu voi johtaa hallituskriisiin

Angela Merkel on hermostunut. Brittiläinen ja eteläafrikkalainen virusmutaatio leviävät vauhdilla ja nykyinen rokotusvauhti ei välttämättä pysty estämään pandemiatilanteen uhkaavaa kärjistymistä Saksassa. EU:n epäonnistuminen koronarokotteiden hankkimisessa saattaa viedä hallituksen poliittiseen kriisiin vaalivuonna. Se olisi surkea päätös Merkelin pitkälle poliittiselle uralle ja vakava takaisku koko kristillisdemokraattiselle puolueelle.

Sputnik V on samankaltainen vektorirokote kuin Oxford/AstraZenecan valmiste. Saksan viranomaiset suhtautuivat brittirokotteeseen alkuun varauksella mutta mietteet venäläisrokotteesta olivat heti vähemmän kriittisiä. Näin oli asian laita jo ennen The Lancetin julkaisemia testituloksia ja se vie Eurointelligencen artikkelin ajatukset takaisin kansainväliseen politiikkaan.

”Saksa haluaa käydä kauppaa Venäjän kanssa”

Saksa ei voi odottaa saavansa Sputnik V -rokotetta käyttöönsä, jos se boikotoi loppusuoralla olevan Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönottoa. Kaasuputki ja Aleksei Navalnyin kohtelu ovat eri asioita, eikä niitä pidä sekoittaa toisiinsa.

Saksa päätti pikaistuksissaan ajaa ydinvoiman alas ja teki näin itsensä riippuvaiseksi venäläisestä maakaasusta. Nyt EU:n rokotesekoilun huipuksi Saksa on tekemässä itsensä riippuvaiseksi venäläisestä rokotteesta. Eurointelligencen johtopäätös on, että Saksa haluaa käydä kauppaa Venäjän kanssa.

SUOMEN UUTISET