Eduskunta aloitti tällä viikolla EU:n niin sanotun elvytyspaketin käsittelyn. Paketti on jopa 750 miljardin euron tuki- ja lainapaketti, jossa Suomi on nettomaksajan asemassa. Viimeisimpien tietojen mukaan Suomi maksaisi pakettiin 6,6 miljardia euroa, mutta saa takaisin vain 2,7 miljardia. Perussuomalaiset tyrmäävät ajatuksen ja ovatkin valmistelemassa välikysymystä asiasta.

Perussuomalaisten ympäristövaliokunnan jäsenten mukaan ohjelman ensisijaisena tavoitteena on pelastaa euro ja pankit tekemällä EU:sta samalla pysyvä velkaunioni.

– Sellaiseen Euroopan unioniin Suomi ei liittynyt, eikä sellaiseen perussuomalaisten mielestä tule koskaan suostua. Ei tarvitse olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että jos antaa kuusi euroa ja saa kaksi takaisin, on jäänyt raskaasti tappiolle, kansanedustaja Mauri Peltokangas (kuvassa) toteaa.

– Jos kuvittelemme velkaelvytyksen toimivan, meidän kannattaisi käyttää kaikki 6,6 miljardia itse suoraan Suomen hyväksi kuten parhaaksi näemme. Kilpailijamaiden tukeminen miljarditolkulla ei ole minkään logiikan mukaan viisasta. Vienti ei tule vetämään yhtään sen enempää rahtaamalla säkkitolkulla rahaa esimerkiksi Espanjaan tai Puolaan. Tätä mieltä ovat jo lukuisat asiantuntijatkin, kansanedustaja Sheikki Laakso huomauttaa.

”Vihreä siirtymä” luo paineita teollisuudelle

Lisäksi EU tulee käyttämään satoja miljardeja niin sanottuun vihreään siirtymään. Näitä varoja Suomen hallitus haluaa käyttää ilmastonmuutoksen hillintään ja vihreän teknologian kehitykseen. Perussuomalaiset huomauttaa, että vaikka idea saattaa kuulostaa hyvältä, on suuri riski, että teollisuudelle koituu hallituksen toimilla valtavia kustannuspaineita ja suomalainen teollisuus siirtyy kiihtyvällä tahdilla halpamaihin.

– Suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko ja meidän tulee tehdä politiikkaa, joka pitää teollisuuden ja sen työpaikat Suomessa. Liian kunnianhimoinen ja kiilusilmäinen ilmastopolitiikka ajaa teollisuuden sinne, jossa ympäristöstä ja työn laadusta ei välitetä, kansanedustaja Petri Huru huomauttaa.

Missä ohjelman vaikuttavuusarviointi?

Perussuomalaiset arvostelevat hallitusta myös siitä, ettei se esitä ohjelmalleen minkäänlaista vaikuttavuusarviointia.

– Hyvätkin tavoitteet näyttävät vaativan uusia rakenteita, joista seuraa jatkuvia lisämenoja, kun tavoitteena tulisi sen sijaan olla julkisen talouden tasapaino ja verorasituksen pienentäminen, perussuomalaiset toteavat.

Suomen Uutiset