Suomi on joutumassa maksamaan EU:n uuteen elpymisvälineeseen 6,6 miljardia euroa ja alun perin oli saamassa siitä takaisin reilut 3,2 miljardia. Nyt uusien laskelmien mukaan luvut ovat Suomen kannalta vielä huonompia. Suomen saamiset elpymisrahastosta ovat tämänhetkisen arvion mukaan puoli miljardia pienemmät.

Perussuomalaiset grillasivat hallitusta EU:n elvytyspaketista torstain suullisella kyselytunnilla.

– Tästä tulonsiirrosta tulee takkiin siis jopa lähes neljä miljardia euroa – neljä tuhatta miljoonaa! kansanedustaja Sakari Puisto huomautti.

– Kysyisin ministeriltä, miksi Suomi on menossa mukaan tukivälineeseen, jossa Suomi on selvä nettohäviäjä ja joka vielä rikkoo EU:n omia talousperiaatteita?

Rahalle löytyy aina ottajia

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolusteli, että EU:n päämiehet ovat sopineet elvytyspaketista yksimielisesti ja oikeusperusta on olemassa. Tuppurainen totesi, että paketti on kertaluontoinen ja että Suomi on selvinnyt arvioitua vähemmillä kolhuilla. Siksi Suomi saa aiempaa arviota vähemmän tukipaketista.

Puisto tyrmäsi Tuppuraisen väitteet paketin ainutkertaisuudesta.

– Kiusaus käyttää tulonsiirtoja jatkossakin on aivan selvä. Kun rahaa tarjotaan pöydälle, sillä kyllä on ottajansa.

Ainutkertaisuus vailla totuuspohjaa

Puisto huomautti, että arvion tukipakettipolitiikan ainutkertaisuudesta ovat kyseenalaistaneet monet taloustieteilijät. Samaa viestiä on kuulunut Saksasta ja EKP:nkin suunnalta sekä hallituspuolueiden edustajien suusta.

– Miksi siis edelleen väitätte, että paketti on kertaluonteinen? Puisto kysyi.

Tuppurainen totesi, että asiasta voi olla montaa mieltä, mutta valtioneuvoston kanta on, että tämä on kertaluontoinen paketti.

Tuppurainen lisäsi, että uusi paketti vaatisi uuden päämiesten sovun.

Perussuomalaiset valmistautuu välikysymykseen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että eräät poliittiset liikkeet ovat valjastaneet tukipaktin kuntavaalityökaluksi heiluttelemalla maakunnissa rahasäkkejä, joita elvytyspaketin myötä kuntiin mahdollisesti tulisi.

– Siitä yksityiskohdasta ollaan hiljaa, että kyseiset rahat on verotettu suomalaisilta itseltään. Suomen saamiset ovat supistumassa puolella miljardilla eurolla, mutta rahat on käyty jo lupailemassa ties mihin siltarumpuihin, Halla-aho sivalsi.

Halla-aho totesi, että mikäli hallitus on edelleen sitoutunut yhä huononevaan tukipakettiin, perussuomalaiset valmistautuu jättämään asiasta välikysymyksen.

Tuppuraisen mukaan hallitus edelleen pitää tukipakettia Suomen edun mukaisena.

Suomen Uutiset