Euroopan komissio on saanut muutamilta jäsenmailta alustavat suunnitelmat siitä, miten maiden taloukset saadaan toipumaan koronasokista. Uutistoimisto Reuters kirjoittaa diplomaattilähteiden kertovan, etteivät suunnitelmat miellytä komissiota.

EU-maiden käytössä olisi noin 1 800 miljardin euron potti. Se koostuu monivuotisesta rahoituskehityksestä eli EU-budjetista ja 750 miljardin euron elpymispaketista.

Vajaa puolet jäsenmaista on toimittanut komissiolle alustavat suunnitelmansa. 27 maan tulisi saada rahankäyttösuunnitelmansa komissiolle vappuun mennessä, jotta elpymissuunnitelmat voitaisiin käynnistää ensi syksynä.

Byrokratiaa ja poliittista kiistaa

EU-mailla on poikkeuksellinen tilanne: niiden pitäisi keksiä mielekkäitä tapoja käyttää maiden johtajien sopimat elpymisvälineen miljardit. Se ei ole ollut kovin helppoa. Houkutus käyttää rahaa äänestäjien kosiskeluun on sinänsä ymmärrettävää. Talouksien vanhoja rakenteita ne eivät uudista.

VTT Heikki Koskenkylä kirjoitti Suomen Uutisissa, että rahapotti on valtava EU-hanke. Hän arveli, että rahaa voidaan haaskata suoranaiseen tuhlailuun.

– Useimmat hallitukset ovat hyviä kuluttamaan rahaa, mutta vähemmän hyviä uudistamaan talouksia, diplomaattilähde toteaa.

– Hallitusten tulee tehdä rajusti töitä voidakseen käyttää rahat nopeasti järkeviin kohteisiin, lähde lisää.

Mikäli raha uppoaa kasvavaan byrokratiaan tai poliittisten irtopisteiden keräilyyn, jää teho vähäiseksi. Samoin käy, jos huijarit onnistuvat petkuttamaan EU-rahat.

Komissio on huolissaan siitä, että joissain jäsenmaissa raha katoaa. Jos samaan aikaan jotkut hallitukset onnistuvat käyttämään rahat viisaasti, jäsenmaiden varallisuuserot uhkaavat kasvaa entisestään. Komissio ei kertonut, mitkä hallitukset olivat esittäneet surkeimmat suunnitelmat.

Maksajamaat torppaavat surkeat suunnitelmat

Komissio ja muut jäsenmaat tarkistavat jäsenmaiden valmiit elpymissuunnitelmat.

– Jos näitä alustavia suunnitelmia ei paranneta ja ne jäävät surkeiksi, komission ei tulisi hyväksyä niitä. Ja vaikka komissio hyväksyisikin ne niin nettomaksajamaat torppaavat ne, diplomaattilähde täräytti.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni esitti komission kannan paljon diplomaattisemmin. Hän kertoi jäsenmaiden edistyneen hyvin suunnitelmissaan, mutta että niitä pitää vielä hioa.

Henri Alakylä