

LEHTIKUVA
Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”
Siitä ei pääse mihinkään, että kuntiin koronan varjolla jaetut tukirahat ovat ylimitoitettuja koronan aiheuttamiin vahinkoihin, Halla-aho sanoi tänään Keskuskauppakamarin puoluejohtajien kuntavaalitentissä. Halla-aho arvosteli myös hallituksen hanketta pidentää oppivelvollisuus 18 ikävuoteen, joka käy kalliiksi kunnille ja jolla ei saavuteta asetettuja tavoitteita. Perussuomalaisten mielestä opetuksen ongelmat olisi korjattava jo perusopetuksessa.
Keskuskauppakamari katsoo, että valtion tänä vuonna kunnille suuntaamat väliaikaiset koronatuet ovat antaneet monelle kunnalle tekosyyn jättää välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia tekemättä.
Valtiovarainministeriön aiemman arvion mukaan kunnille olisi menossa tänä vuonna jopa yli miljardi euroa enemmän kuin oikeasti tarvittaisiin. Rahanjaon vuoksi monen kunnan talous saattaa tänä vuonna olla jopa ylijäämäinen.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan hallitus on jakanut kunnille ylimääräisen ”kuntavaalimiljardin”.
– Osumatarkkuus rahojen jakamisessa on ollut heikko. Vaikka valmiita mekanismeja rahan jakamiseen ei tällaisessa erityistilanteessa ollut, niin ei siitä mihinkään pääse, että kuntiin koronan varjolla jaetut tukirahat ovat ylimitoitettuja koronan aiheuttamiin vahinkoihin, Halla-aho sanoi tänään Keskuskauppakamarin puoluejohtajien kuntavaalitentissä.
Tuliko koronasta yleisperustelu kaikelle tuhlaamiselle?
Halla-ahon ohella tentattavina olivat Annika Saarikko (kesk), Petteri Orpo (kok) sekä pääministeri Sanna Marinin puolesta tentattavaksi saapunut Ville Skinnari (sd).
Skinnarin mukaan miljardirahoituksessa olisi kyse kansalaisten perusoikeuksien turvaamisesta. Perusoikeuksien puolustaminen on tietysti tärkeää, mutta Skinnari ei osannut sanoa, miksi rahaa annetaan enemmän kuin sitä tarvittaisiin.
Saarikko totesi, että rahanjaolla kuntiin on pyritty muun muassa estämään lomautuksia ja irtisanomisia.
Kokoomusjohtaja Orpo oli Halla-ahon linjoilla. Orpo totesi, että vaikka peruspalvelut pitääkin turvata, miljardi ylimääräistä on liikaa.
– Hallituksen tapa hoitaa koronakriisiä on se, että kaikki ratkaistaan rahalla. Nyt sitä rahaa pumpataan kuntatalouteen, Orpo sanoi.
Halla-aho huomautti, että rakenteellisista ongelmista johtuen kuntien talous oli kuralla jo ennen koronakriisiäkin.
– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että kuntia pitää auttaa niiden vaikeuksissa. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että koronasta on tullut yleisperustelu kaikelle. Kun velkahana on nyt saatu auki, alkavat miljardit tuntua pikkurahoilta. Siitä on syytä olla huolissaan. Koronakriisi menee kyllä ohi, mutta krooniset ongelmat jäävät, eikä niitä voida loputtomasti rahoittaa velaksi tai veroja korottamalla.
Halla-aho ei innostu maakuntauudistuksesta soten kyljessä
Vuosikausia valmisteltu soteuudistus on lopulta nytkähtämässä eteenpäin, ja hallituksen valmistelemasta lakiesityksestä keskustellaan ensi viikolla eduskunnassa.
Soteuudistuksen kyljessä on kuitenkin tulossa myös maakuntauudistus, jota Halla-aho ei pidä välttämättömänä.
– Suhtaudun epäilevästi siihen, edellyttääkö sote-uudistus maakuntauudistusta siihen mukaan himmeliksi. Jo olemassa olevaa maakuntarakennetta voidaan kehittää ja käyttää myös moniin muihin tarkoituksiin.
Varsinaisesta sote-uudistuksesta Halla-aho toteaa, että ainoa legitiimi tavoite pitäisi olla se, että kustannusten kasvu saadaan kuriin.
– Asioita pitää pystyä tekemään kustannustehokkaammin. Pelkillä organisaatiouudistuksilla kustannusongelmia ei pystytä ratkaisemaan.
Julkisesta taloudesta turhat menokohteet pois
Halla-ahon mukaan tilanteessa, jossa kunnilta siirretään ylemmälle tasolle tehtäviä, joista kunnat eivät suoriudu yksin, niin vastaavasti valtiolta pitäisi siirtää soveltuvin osin päätöksentekovaltaa, jopa alueellista lainsäädäntövaltaa maakunnille.
– Jotta alueellisesti monimuotoisemmassa Suomessa alueet pystyisivät paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja toisaalta kompensoimaan heikkouksiaan, Halla-aho sanoi.
Orpolle hallituksen esittämä suunnitelma ei kelpaa.
– Sote-uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat sujuvan hoidon varmistaminen ja se, että rahat riittävät. Nyt hallituksen esittämässä mallissa kumpaankaan ei löydy ratkaisuja, Orpo moitti.
Skinnarin mukaan digitaalisilla menettelyillä ja tehokkailla prosesseilla saataisiin aikaiseksi säästöjäkin.
Halla-aho totesi, että organisaatiomallista riippumatta, jos halutaan turvata julkinen terveydenhoito, on vähennettävä kustannusten tarvetta satsaamalla perusterveydenhoitoon ja ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon, jotta ihmiset olisivat yleisesti terveempiä.
Halla-aho myös painotti, että julkisesta taloudesta turhat menokohteet on karsittava pois.
– Jotta rahaa sitten riittää niihin asioihin, jotka ovat kuntien ja valtion ydintehtäviä. Keskeisin tehtävä lienee julkinen terveydenhoito.
Oppivelvollisuuden pidentäminen huonosti ajoitettu hanke
Hallitus aikoo toteuttaa oppivelvollisuusuudistuksen, johon kuuluu oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen. Uudistus käy kalliiksi: hallituksen omien laskelmien mukaan uudistus maksaisi 110 miljoonaa.
Kuntaliiton mukaan kyse olisi kuitenkin vähintään 180 miljoonan kustannuksista, josta oppimateriaalien osuus olisi 114 miljoonaa. Käytännössä maksajiksi joutuisivat kunnat.
Perussuomalaiset vastustaa hanketta, joka käy kalliiksi ja jolla ei saada aikaan haluttuja tavoitteita. Perussuomalaisten mielestä opetuksen ongelmat olisikin korjattava jo perusopetuksen puolella.
Halla-ahon mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen on ylipäätään huonosti ajoitettu hanke korona-aikana.
– Oppivelvollisuuden pidentäminen ei ratkaise niitä ongelmia, joiden vuoksi osa nuorista ei selviydy toisesta asteesta tai ei hakeudu sinne. Ongelmat ovat paremminkin perusopetuksessa, jossa nykyisin vaaditaan liikaa itsenäisyyttä nuorilta, jotka eivät ole siihen valmiita. Tälläkin hetkellä meillä valmistuu perusopetuksesta luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä. Nämä henkilöt eivät selviä toisesta asteesta, ja oppivelvollisuuden laajentaminen ei sitä tilannetta ratkaise.
Halla-aho totesi, että kaikki ovat uudistuksen tavoitteista yksimielisiä.
– On hyvä, että kaikilla nuorilla on vähintään toisen asteen tutkinto. Tämä uudistus ei kuitenkaan tule siihen johtamaan. Uudistuksella paremminkin vain saadaan siivottua koulupudokkaita pois tilastoista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ydintehtävät holtiton rahankäyttö koronatuet oppivelvollisuuden pidentäminen terveydehuolto miljardit Ville Skinnari Annika Saarikko Kuntavaalit Julkinen talous Petteri Orpo Peruspalvelut perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Oppivelvollisuuden pidentäminen on kauaskantoinen virhe

Pääministeri Marin jätti neljästi vastaamatta kysymykseen, miksi kunnat saavat miljardi euroa ylimääräistä – Halla-aho auttoi: ”Koronaan vedoten velkahana on auki, kuntavaalitkin vielä tulossa”

Perussuomalainen vaihtoehto hallituksen talousarviolle: Hyvinvointia ja taloudellista vapautta kotitalouksille, leikkaukset vain menoeriin, joilla ei ole vaikutusta tavallisen suomalaisen elämään

Helsingin johtoon pyrkivä Halla-aho tahtoo kaupungista viihtyisän ja turvallisen omille asukkailleen – antaa kritiikkiä nykyiselle pormestarille: ”Maahanmuutto on hänelle sokea piste”

Halla-aho: Kuntavaaleilla suuri yleispoliittinen merkitys – ”Kansalle tilaisuus ottaa kantaa ja antaa palautetta”

Ministerit Andersson, Marin ja Ohisalo tahtovat kunnille uusia tehtäviä ja kuntalaisille verorasitusta – Halla-aho keskittyisi olennaiseen: ”Kuntien ylimääräisiä tehtäviä pitäisi pikemminkin karsia”

Perussuomalaiset soteuudistuksesta: “Rahat annetaan muille maille vierahille – tätäkö on suomalainen soteuudistus?”

Reijonen huolissaan oppivelvollisuusiän nostamisesta: Elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia ei korjata koulupakolla

Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää