

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – ”Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”
Perussuomalaiset on tänään jättänyt hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan EU haluaa käyttää koronaa hyväkseen edistääkseen liittovaltioprojektin keskeistä hanketta, eli jäsenmaiden sitomista yhteiseen velkaan.
Jussi Halla-aho toteaa, että Euroopan unioni ei ole enää kansallisvaltioiden yhteistyöelin, jonka johtoajatuksena olisi lisäarvon tuottaminen jäsenmailleen ja niiden kansalaisille.
– EU on poliittinen liittovaltioprojekti, joka pyrkii kasvattamaan omaa valtaansa jäsenmaiden poliittisen ja taloudellisen suvereniteetin kustannuksella.
EU kykenemätön suojelemaan jäsenmaita kriiseiltä
Halla-ahon mukaan liittovaltioprojektille on ominaista eteneminen kriisien kautta ja kriisejä hyväksi käyttäen.
– Monissa tapauksissa kriisit ovat integraation itsensä aiheuttamia, tai ainakin sen mahdollistamia. Vuosikymmenen takainen, Kreikasta lähtenyt kriisi ei olisi ollut mahdollinen ilman yhteisvaluuttaa ja sen mahdollistamaa holtitonta velkaantumista. Kuuden vuoden takainen siirtolaiskriisi ei olisi ollut mahdollinen ilman Schengen-aluetta.
– Paitsi että EU on kyvytön suojelemaan jäsenmaita ja niiden kansalaisia kriiseiltä, se estää jäsenmaita suojelemasta itseään kansallisilla toimenpiteillä. Lisäksi se käyttää kriisejä verukkeena lisätä integraatiota eli kasvattaa omaa valtaansa, Halla-aho sanoo.
Vihervasemmisto kannattaa velkaunionia ideologian vuoksi
Halla-aho sanoo, että vaikka korona on ulkoa tullut kriisi, josta ei voi syyttää EU:ta, unionin kyvyttömyys on käynyt senkin hoidossa hyvin selväksi.
– Esimerkkinä voidaan mainita vaikka rokotehankinnat. Oleellista on, että EU käyttää koronaa hyväkseen edistääkseen liittovaltioprojektin keskeistä hanketta: jäsenmaiden sitomista yhteiseen velkaan. Jäsenmaiden yhteisvastuuta yksittäisten maiden talousongelmista ja huonon taloudenpidon seurauksista.
– Kreikan kriisiä pyrittiin ratkaisemaan maan sisäisellä pakotetulla matokuurilla ja talouskurilla ja troikaksi kutsutulla valvontakomissiolla. Tällä oli ei-toivottuja poliittisia seurauksia: valtaan nousi Syrizan johtama äärivasemmistolainen populistihallitus. Tästä virheestä on otettu opiksi, ja tällä kertaa ongelmamaiden kroonisia ongelmia pyritään ratkaisemaan panemalla pohjoisten jäsenmaiden kansalaiset maksamaan niistä. Tähän korona on tarjonnut verukkeen, Halla-aho sanoo.
Suomen vihervasemmisto on avoimen eurofederalistinen ja kannattaa velka- ja tulonsiirtounionia ideologisista syistä.
– Keskusta kannattaa elpymispakettia saadakseen olla mukana hallituksessa. Keskusta on sanonut, että paketti on sille vaikea ja vastenmielinen asia. Toisaalta keskusta on kehunut, miten paketti hyödyttää Suomen vientiteollisuutta. No, jos paketti hyödyttää Suomen vientiteollisuutta, miksi se on keskustalle vaikea ja vastenmielinen? Halla-aho kysyy.
Suomi maksaa muiden maiden veronalennuksia?
Halla-aho toteaa, että useat talousasiantuntijatkin tietävät, että paketti ei elvytä Suomea. Suomen kauppa elpymispaketin suurimpien hyötyjämaiden kanssa on mitätöntä.
– Suomi sahaa itseään omaan jalkaansa lähettämällä rahaa omille kilpailijamailleen. Suomen tulisi käyttää omat, hyvin rajalliset resurssinsa suomalaisten yritysten kustannustekijöiden alentamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen globaaleilla markkinoilla, ei muiden maiden veronalennusten rahoittamiseen.
Hallitus on useaan otteeseen toistellut, että elpymispaketti olisi kertaluonteinen. Halla-aho sanoo, että kyse ei suinkaan ole kertaluonteisesta järjestelystä.
– Tämän myöntävät Euroopassa niin rahoitusalan toimijat kuin poliitikotkin. Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia. Hallitus on antanut ymmärtää, että Suomi ei voi jättäytyä järjestelyn ulkopuolelle, koska se merkitsisi yksin jäämistä ja eroa Euroopan unionista.
– Tästä herää kuitenkin kysymys: jos Suomi ei tällaisten syiden vuoksi voi jättäytyä tämän paketin ulkopuolelle, miten se voisi jättäytyä tulevien pakettien ulkopuolelle? Sama perusteluhan pätee joka ainoa kerta.
Johtavat talousasiantuntijatkin jo tyrmänneet paketin
Useat Suomen johtavat talousasiantuntijat, kuten Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ja Taloustieteen tohtori Juha Tervala ovat tyrmänneet paketin.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuulemisessa äskettäin Tervala totesi, että elpymispaketti ei ole Suomen etu. Tervalan mukaan elpymispaketti saattaa päinvastoin heikentää Suomen julkista taloutta ja talouskasvua, koska paketin kustannukset vuosittain ovat satoja miljoonia euroja, jotka rahoitetaan veronkiristyksillä.
Kuitenkin MTV Uutiset esitti äskettäin huomiota herättävästi kyselyynsä perustuen, että 22 suomalaisen ekonomistin mielestä elpymispaketti olisi hyödyllinen. Halla-aho sanoo, että media pystyy toki hankkimaan aina haluamansa vastaukset, kun vain on kysytty riittävän monelta ja kun kysymys on muotoiltu sopivasti.
Ongelmamaat voivat elää yli varojensa muiden piikkiin
Halla-aho nostaa esille, että elpymispaketti tosiasiassa vain mahdollistaa EU-ongelmamaille yli varojen elämisen muiden piikkiin: esimerkiksi Espanja suunnittelee jo perustuloa ja lyhennettyä työaikaa, joihin Espanjalla ei olisi varaa ilman EU-elvytystä.
Halla-aho huomauttaa, että perussuomalaiset ei vastusta elvyttämistä sinänsä.
– Me ymmärrämme hyvin, että Euroopan elpyminen kokonaisuudessaan on samalla Suomen etu, koska Suomi käy kauppaa muun Euroopan kanssa. Tosiasia silti on, että yhteisessä EU-elvytyksessä Suomi vain parantaisi omien kilpailijamaidensa kilpailukykyä. On myös huomattava, että elpymispaketin suurimpien hyötyjien, kuten Italian ja Espanjan rooli Suomen kauppakumppaneina on täysin olematon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Juha Tervala talousasiantuntijat velkaunioni EU-elvytyspaketti ongelmamaat nettomaksajat liittovaltiokehitys vihervasemmisto tulonsiirrot Tuomas Malinen Julkinen talous Eurooppa Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Välikysymys Espanja Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU-elvytysrahastosta valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen – ”Koskee suoraan Suomen suvereniteettia ja itsenäisyyttä”

Euroopan komissio tyytymätön jäsenmaiden elpymissuunnitelmiin: Hallitukset hyviä kuluttamaan rahaa – eivät tekemään talousuudistuksia

Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”

Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”

Tuomas Malisen kauhuskenaario avaa taloudellisia uhkia, joihin hallituksen äärimmäinen sisilmäisyys voi johtaa – ”Suvereniteettimme sekä kansamme selviytyminen on uhattuna”

Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”

Päähallituspuolueilla keskustalla ja demareilla umpisekava linja EU-elvytyspakettiin – sanataiteileva ministeri Tuppurainen osaa jo yhtä aikaa kannattaa ja vastustaa EU-elvytystä

PS: Suomen on torjuttava EU:n tukipaketti – ”Raja on tullut vastaan ja jonkun on näytettävä esimerkkiä”

Suomen taloudellinen hyöty EU-jäsenyydestä ja sisämarkkinoista – vaiko sittenkin haitta? Professori Virén avaa populistista hokemaa sisämarkkinahyödystä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.