Kansanedustaja Jani Mäkelä piti eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron hallituksen EU:lle esittämästä 750 miljardin lahjapaketista, jonka perussuomalaiset tyrmäävät täysin.

Hallitus esittää eduskunnan hyväksyttäväksi kokonaisuutta, jossa on mukana EU:n monivuotinen rahoituskehys, verotusoikeus unionille ja 750 miljardin lahjapaketti. Kansanedustaja Jani Mäkelä on tyytyväinen siitä, että viimeinkin eduskunta pääsee keskustelemaan asiasta, josta keskustelun hallitus on yrittänyt vaientaa kesästä lähtien.

– Hallitus ei halua kertoa kansalle, että sai Euroopasta käskyn – euroalue ja Saksan ja Ranskan pankkien saatavat Italiasta ja Espanjasta on pelastettava. Talous oli kriisissä jo ennen koronaa – nyt tuli sopiva hetki kiristää pois meidänkin rahamme. Jotta Brysselissä voitaisiin jatkaa suurvallan leikkimistä.

– EU:n monivuotinen rahoituskehys on suoranainen oodi kyvyttömyydelle. Vaikka iso nettomaksaja Britannia äänesti jaloillaan ja lähti pois rahoittamasta koko kolhoosia, brexitin aiheuttamaa vajetta ei aiota leikata mistään. Suomen kaltaiset ahkerat ja rehelliset maat saavat maksaa lisää!

EU ei onnistu etenkään ratkaisevissa asioissa

EU:n onnistumiset ovat Mäkelän mukaan vähissä. Se ei ole onnistunut ulkopolitiikassaan, talouspolitiikassaan, maahanmuuttopolitiikassaan eikä epidemian torjunnassa. Yhden asian EU sentään Mäkelän mielestä osaa, nimittäin muiden ansaitsemien rahojen jakamisen sellaisille, jotka eivät niitä ole ansainneet.

– EU pettää tosipaikassa. Se on hyvänä aikana edustavinaan sääntöperäistä kansainvälistä yhteistyötä, mutta jokaisen kriisin tullen säännöt kirjoitetaan uusiksi. Näin kävi eurokriisissä, turvapaikkakriisissä ja nyt koronakriisissä – niin käy seuraavassakin kriisissä. Kriisin varjolla liittovaltio syvenee ja kansallisvaltioita syödään.

Suomen nettomaksut kasvavat, EU saa verotusoikeuden

Mäkelä pitää rahoituskehystä hallituksen epäonnistumisena, jonka hinta suomalaisille veronmaksajille tulee olemaan satoja miljoonia nettomaksua lisää entisen päälle. Kaikki vähäinen takaisin tuleva raha on suomalaisten omaa rahaa, josta merkittävä osa jaetaan tukena Suomen kilpailijamaille Euroopassa.

– Eikä siinä vielä kaikki. Hallitus esittää suostumista EU:n verotusoikeuden päänavaukseen ja koronapaketiksi naamioituun holtittoman taloudenhoidon maiden tukipakettiin. Että maksaisimme yli kuusi miljardia saadaksemme takaisin kenties reilut kaksi miljardia! jyrähti Mäkelä.

Totuuden vääristely ei auta

Mäkelän mielestä hallitus on nähnyt suuren vaivan voidakseen vedättää tämän esityksen läpi eduskunnasta yksinkertaisella enemmistöllä samalla väittäen, ettei Suomi menetä itsemääräämisoikeuttaan. Asiat eivät kuitenkaan muutu ahkerallakaan totuuden vääristelyllä, Mäkelä huomautti.

– Vaikka kuinka nimittäisi yhteistä velkaa joksikin muuksi, se on yhteistä velkaa. Vaikka miten nimittäisi verotusoikeutta muuksi, se pysyy verotusoikeutena. Vaikka nimittäisi muiden laskujen maksamista millä nimellä tahansa, se on edelleen muiden laskujen maksamista.

Tarkkarajaisuus ja ainutkertaisuus pötyä

Mäkelä pitää puheita elvytyspaketin tarkkarajaisuudesta silkkana pötynä. Pääministeri Sanna Marin esitteli eduskunnalle 3,2 miljardin palautuksen Suomen 6,6 miljardista eurosta ennen kuin hallitus jo muutaman kuukauden päästä joutui myöntämään, että takaisin saadaan ainakin puoli miljardia vähemmän.

– Puheet elvytyspaketin ainutkertaisuudesta ovat pötyä. Jos tämä piikki avataan nyt, on järjetöntä väittää, että myöhemmin kieltäytyminen uusista paketeista on ainakaan helpompaa. Suurten EU-maiden ja kansainvälisten järjestöjen johtajat ovat jo todenneet, että tämä on pysyvä ja toistuva järjestely.

– Puheet Suomen viennin elvyttämisestä paketilla ovat pötyä. Missä todellisuudessa vientiä tuetaan lahjoittamalla velkarahaa kilpailijamaillemme, että nämä kenties ostaisivat tuotteitamme? Ajatelkaa hetki tätä ja miettikää, onko siinä mitään tolkkua, ihmetteli Mäkelä.

Keskustan takki kääntynyt täysin

Ollessaan keskustan puheenjohtaja edustaja Juha Sipilä sanoi vuonna 2012, että Suomessa tulee järjestää kansanäänestys, jos maa on siirtymässä euromaiden yhteiseen velkaan. Myöhemmin hän jopa väläytti kansanäänestystä EU:sta eroamisesta, jos unioni siirtyy liittovaltion suuntaan.

– Nyt on sellainen tilanne. EU siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan. Mitä sanoo keskusta? Oletteko tässäkin asiassa punavihreän hallituksen apupuolue? Perussuomalaiset ovat vaatineet kansanäänestystä tukipaketista – lunastatteko nyt vanhat puheenne, vai kääntyykö takki?

– Tämä on sellainen asia, josta voi lopulta olla vain kahta mieltä. Voi joko olla Suomen taloudellisen itsemääräämisoikeuden puolella tai sitä vastaan. Ei ole välimuotoa – ei voi kiemurrella.

– Perussuomalaiset pitävät kaikin laillisin keinoin kiinni Suomen itsenäisyydestä ja Suomen kansan oikeudesta päättää asioistaan – loppuun asti. Vastustamme tätä pakettia ja tätä päätöstä. Nyt kansa haluaa kuulla, mitä te muut kansaa edustamaan valitut aiotte, Mäkelä totesi puheenvuoronsa lopuksi.

Suomen Uutiset