FT, entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan EU:n elpymisvälineen tehtävän olevan yhteisvaluutta euron kasassa pitäminen, eikä Euroopan talouksien elvyttämisen. Hänen mukaansa yhteisvaluutta on epäonnistunut hanke.

Eija-Riitta Korhola kertoo Suomen hyötyvän EU:n sisämarkkinoiden vuoksi. Hän kirjoittaa, ettei tähän tarvita elpymispakettia.

– Sisämarkkinat eivät tietenkään millään muotoa edellytä EU:n elvytyspakettia eivätkä pysyviä tulonsiirtoja. Ne kyllä toimivat ilman sitäkin. Tarve elvytyspaketille ei nouse sisämarkkinoista vaan tavoitteissaan epäonnistuneesta rahaliitosta, Korhola kirjoittaa.

Riittämätön paketti

Korholan mukaan elvytyspaketin elvyttävät vaikutukset ovat mitättömiä. Sen sijaan se voi antaa yhteisvaluutalle hetken aikaa tekohengitystä.

– Rahaliittoa se voi kyllä pitää hetkellisesti koossa, mutta rahaliitossa on piirteitä, jotka syventävät ahdinkoa ja vaativat lisää tulonsiirtoja, Korhola toteaa viitaten elpymispaketin tehoon.

Taloustieteiden dosentti Tuomas Malinen on todennut yhteisten valuutta-alueiden pääomavirtojen keskittyvän vahvoihin maihin ja pakenevan heikoista maista. Paketin tarkoitus on kuskata rahaa takaisin alueille, joista pääoma karkaa. Pääomien virroilla ei ole mitään taloudellista syytä kääntyä takaisin. Tulonsiirroista on siksi tehtävä pysyviä.

Korhola tukee tätä näkemystä.

– Kun nyt tiedämme, että esimerkiksi Euroopan keskuspankki ja useat johtavat poliitikot haluavat pelastaa rahaliiton tekemällä tulonsiirrosta pysyvän mekanismin, ainoa oikea paikka päättää asiasta on juuri nyt, hän kirjoittaa.

– On tunnustettava rehellisesti, että rahaliitto on epäonnistunut hanke eikä toiminut tavalla, johon pyrittiin. Jos emme halua pysyvään tulonsiirtounioniin, olisi viisasta alkaa hallitusti etsimään rakenteita, joilla rahaliiton ongelmia voidaan purkaa sitomatta jäsenmaita syvempään yhteisvelkaan.

”Palvelus kaikille”

Korhola ihmettelee väitettä, ettei yksi jäsenmaa voisi millään kaataa pakettia. Paketin torppaamisesta koituisi vakavia poliittisia seurauksia.

Korholan mukaan paketin kaataminen pitää pystyä perustelemaan kunnolla.

– Kun perusteet ovat hyvät ja vastaavat yleistä oikeustajua, linjassaan pysyvä voi tehdä palveluksen kaikille, hän täräyttää.

Malisen mukaan tulonsiirtopaketit voivat aiheuttaa jännitteitä ja jopa riitaa jäsenmaiden välille. Korhola arvelee, että paketti vaarantaa EU:n taloutta.

– Itse vastustan elvytyspaketin kautta tulonsiirtounioniin liittymistä siksi, että haluan EU:n säilyvän taloudellisesti terveenä. Hyviä periaatteita, joiden varaan olemme unionin rakentaneet, ei kannattaisi huuhdella vessanpöntöstä alas, Korhola päättää kirjoituksensa.

Henri Alakylä