

LEHTIKUVA
Ex-meppi Korhola vihjaa eroavansa kokoomuksesta, jos puolue pitää kiinni ryhmäkurista EU-elvytyspakettiäänestyksessä – ”Lupausten pitäminenkö olisi ennennäkemätön mainehaitta?”
Kokoomuksen entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että EU:n elpymispaketti olisi voitu räätälöidä ilman unionin yhteisvelkoja. Hänen mukaansa näin ei tehty, koska yhteisvelalla unionia voidaan hivuttaa taas kohti fiskaaliunionia. Hän uskoo myös, että kokoomuksesta löytyy riittävä määrä paketin kaatamiseen – ja että eduskuntaryhmän pakottaminen paketin läpimenon varmistamiseksi voi johtaa jäsenten joukkopakoon.
Eija-Riitta Korhola hämmästelee puolueensa kipuilua EU:n elpymisvälineen tulevasta äänestyksestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti enemmistöpäätöksellä äänestävänsä tyhjää, mikä silottaisi ladun paketin läpimenolle. Kokoomus on moneen otteeseen todennut paketin olevan huono.
Ainakin kolme puolueen kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Korhola arvelee, että puolueesta löytyisi useampikin pakettia vastustavaa kansanedustajaa.
– Mitä kokoomus tekee? Itse uskon, että sen riveistä voi löytyä ne 13-20 jäsentä, jotka tarvitaan kaatamaan paketti, Korhola kirjoittaa.
”Tämä on uskomatonta soopaa”
Perustuslakivaliokunnan kannan mukaan elpymisväline tarvitsee läpimennäkseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.
– Heti päätöksen jälkeen alkoikin valtava rummutus: sanottiin, ettei Eurooppa-myönteinen kokoomus voi persuilla ja kaataa pakettia. [Kokoomuksen istuva meppi] Sirpa Pietikäinen julisti hirveäksi häpeäksi, jos Suomi jää ulkopuolelle, Korhola hämmästelee.
Korhola muistuttaa, että perussuomalaisten ohella kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pitävät yhteisvelkaan perustuvaa elvytyspakettia niin huonona, että äänestänevät sitä vastaan.
– Nyt uhataan, että elvytyspaketin hylkääminen jossakin jäsenmaassa johtaisi ennennäkemättömään mainehaittaan ja poliittiseen paineeseen kyseiselle jäsenmaalle. Tämä on uskomatonta soopaa, Korhola kirjoittaa.
Korhola ihmettelee, miksi vaalilupausten pitäminen voi tuoda minkäänlaista mainehaittaa.
– Jokainen eduskuntapuolue kaksi vuotta sitten ennen vaaleja vakuutti, ettei suostu sellaiseen EU-kehitykseen, jossa mennään yhteisvelkaan. Yksikään puolue ei näin ollen ole saanut mandaattia nyt rakennettavaan fiskaaliunioniin, hän pamauttaa.
Suunnitelma B uupuu aina
EU:n ”omien varojen” (käytännössä EU-verojen) käyttöönotto vaatii jokaisen jäsenmaan hyväksynnän. Tätä tarvitaan elpymisvälineeseen. Elpymisväline on vielä sidottu EU:n monivuotiseen budjettiin.
EU:lla ei ole tälläkään kertaa vaihtoehtoista suunnitelmaa, mikäli elpymispaketti todellakin kaatuisi jonkun tai useamman jäsenmaan vastustukseen. Toisin sanoen EU ei taaskaan ole valmistautunut millään tavoin siihen mahdollisuuteen, ettei paketti välttämättä toteudu.
Sitä voi pitää kelvottomana varautumisena ja huonona politiikkana, eikä suinkaan jonkun jäsenmaan vikana. Vaikuttaisikin siltä, että suunnitelma B:n uupuminen on taktista peliä, jolla voidaan kiristää jäsenmaita täysin järjenvastaisiin sitoumuksiin – yhä uudelleen ja uudelleen.
Korhola valmis jättämään puolueen
Korhola kirjoittaa Twitterissä nähneensä puolueensa meppien painostavan kansanedustajia olla torppaamatta elpymispakettia. Hän kirjoittaa lisäksi, että mikäli kokoomus pakottaa kansanedustajia äänestämään elvytyspaketista tietyllä tavalla, on hän jättämässä puolueen monen muun lisäksi.
Jos @kokoomus pakottaa kansanedustajia tässä asiassa, meitä on liian monta jotka jättävät hyvän ja kehityskelpoisen puolueen. https://t.co/oc0vdiNSN8
— Eija-Riitta Korhola (@ER_Korhola) April 27, 2021
Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto kirjoitti puolitoista vuotta sitten niin ikään Twitterissä, että oppositiosta voi todellakin vaikuttaa. Nyt vaikutusmahdollisuus on hyvin konkreettista. Nähtäväksi jää, miten puolue tätä vaikutusvaltaansa käyttää.
Kuka sanoi ettei oppositiosta voi vaikuttaa! Hallitus on vihdoin tullut Kokoomuksen linjalle ja on poistamassa turpeen veroedun. Hyvä @kokoomus ! Hienoa hallitus. https://t.co/fU3MOWZYyZ
— Ville Kaunisto (@VilleKaunisto) October 3, 2019
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tyhjänäänestäjä-kokoomukselle kaikkien aikojen höykytys – Peltokangas: ”yksi säälittävimpiä rupusakkeja eduskunnassa koskaan”

Kokoomuksen Mykkänen pelotteli Venäjällä ja Kiinalla sekä EU:n hajoamisella, jos elvytyspaketti kaadetaan – Purra: ”Miksi ette sitten äänestä paketin puolesta?”

Antikainen: Kokoomuksen hiljainen hyväksyntä EU-elpymispaketille kyseenalaistaa puolueen uskottavuuden vastuunkantajana

Kokoomus äänestämässä tukipaketista tyhjää hallituksen takuumiehenä, Tytti Tuppurainen puolestaan väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää

Ex-meppi Eija-Riitta Korhola uskoo Suomen voivan kaataa tarvittaessa vaikka yksin EU:n elpymisvälineen

Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”

Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt

PS kyselytunnilla: Miten suomalainen hyötyy siitä, että se maksaa italialaisten hulppeat lapsilisät ja espanjalaisten lyhyemmän työviikon?

Kokoomuksen EU-tyhjäpäätös tyrmistyttää, Eija-Riitta Korhola harkitsee puolueen vaihtoa, aktiivit polttavat jäsenmaksujaan – kokoomusjohto arvelee kuitenkin palautteen olevan informaatiovaikuttamista
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää