Kokoomuksen entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että EU:n elpymispaketti olisi voitu räätälöidä ilman unionin yhteisvelkoja. Hänen mukaansa näin ei tehty, koska yhteisvelalla unionia voidaan hivuttaa taas kohti fiskaaliunionia. Hän uskoo myös, että kokoomuksesta löytyy riittävä määrä paketin kaatamiseen – ja että eduskuntaryhmän pakottaminen paketin läpimenon varmistamiseksi voi johtaa jäsenten joukkopakoon.

Eija-Riitta Korhola hämmästelee puolueensa kipuilua EU:n elpymisvälineen tulevasta äänestyksestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti enemmistöpäätöksellä äänestävänsä tyhjää, mikä silottaisi ladun paketin läpimenolle. Kokoomus on moneen otteeseen todennut paketin olevan huono.

Ainakin kolme puolueen kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Korhola arvelee, että puolueesta löytyisi useampikin pakettia vastustavaa kansanedustajaa.

– Mitä kokoomus tekee? Itse uskon, että sen riveistä voi löytyä ne 13-20 jäsentä, jotka tarvitaan kaatamaan paketti, Korhola kirjoittaa.

”Tämä on uskomatonta soopaa”

Perustuslakivaliokunnan kannan mukaan elpymisväline tarvitsee läpimennäkseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

– Heti päätöksen jälkeen alkoikin valtava rummutus: sanottiin, ettei Eurooppa-myönteinen kokoomus voi persuilla ja kaataa pakettia. [Kokoomuksen istuva meppi] Sirpa Pietikäinen julisti hirveäksi häpeäksi, jos Suomi jää ulkopuolelle, Korhola hämmästelee.

Korhola muistuttaa, että perussuomalaisten ohella kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pitävät yhteisvelkaan perustuvaa elvytyspakettia niin huonona, että äänestänevät sitä vastaan.

– Nyt uhataan, että elvytyspaketin hylkääminen jossakin jäsenmaassa johtaisi ennennäkemättömään mainehaittaan ja poliittiseen paineeseen kyseiselle jäsenmaalle. Tämä on uskomatonta soopaa, Korhola kirjoittaa.

Korhola ihmettelee, miksi vaalilupausten pitäminen voi tuoda minkäänlaista mainehaittaa.

– Jokainen eduskuntapuolue kaksi vuotta sitten ennen vaaleja vakuutti, ettei suostu sellaiseen EU-kehitykseen, jossa mennään yhteisvelkaan. Yksikään puolue ei näin ollen ole saanut mandaattia nyt rakennettavaan fiskaaliunioniin, hän pamauttaa.

Suunnitelma B uupuu aina

EU:n ”omien varojen” (käytännössä EU-verojen) käyttöönotto vaatii jokaisen jäsenmaan hyväksynnän. Tätä tarvitaan elpymisvälineeseen. Elpymisväline on vielä sidottu EU:n monivuotiseen budjettiin.

EU:lla ei ole tälläkään kertaa vaihtoehtoista suunnitelmaa, mikäli elpymispaketti todellakin kaatuisi jonkun tai useamman jäsenmaan vastustukseen. Toisin sanoen EU ei taaskaan ole valmistautunut millään tavoin siihen mahdollisuuteen, ettei paketti välttämättä toteudu.

Sitä voi pitää kelvottomana varautumisena ja huonona politiikkana, eikä suinkaan jonkun jäsenmaan vikana. Vaikuttaisikin siltä, että suunnitelma B:n uupuminen on taktista peliä, jolla voidaan kiristää jäsenmaita täysin järjenvastaisiin sitoumuksiin – yhä uudelleen ja uudelleen.

Korhola valmis jättämään puolueen

Korhola kirjoittaa Twitterissä nähneensä puolueensa meppien painostavan kansanedustajia olla torppaamatta elpymispakettia. Hän kirjoittaa lisäksi, että mikäli kokoomus pakottaa kansanedustajia äänestämään elvytyspaketista tietyllä tavalla, on hän jättämässä puolueen monen muun lisäksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto kirjoitti puolitoista vuotta sitten niin ikään Twitterissä, että oppositiosta voi todellakin vaikuttaa. Nyt vaikutusmahdollisuus on hyvin konkreettista. Nähtäväksi jää, miten puolue tätä vaikutusvaltaansa käyttää.

Henri Alakylä