Kokoomuksen juuri päättyneen tiedotustilaisuuden viestin perusteella eduskunnan toiseksi suurin oppositiopuolue kokoomus käytännössä antaa tukensa EU-elvytyspaketille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoi puolueen tiedotustilaisuudessa, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n elvytyspaketista.

Kokoomuksen kansanedustajat päättivät asiasta tiistaina, sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta oli aiemmin linjannut, että elvytyspaketti vaatii menestyäkseen kahden kolmasosan enemmistön eduskunnan äänestyksessä.

Läpimenolle vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tämänpäiväisen lausunnon mukaan EU-elvytyspaketin hyväksyminen edellyttää 2/3 äänten enemmistöä eduskunnan suuressa salissa. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus ei saa elvytyspakettia läpi yksin hallituspuolueiden äänillä, vaan tukea tarvitaan myös oppositiosta.

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanta tiedetään: kaikki haluavat torjua elvytyspaketin.

Kokoomuksen juuri kuultu ratkaisu tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä elvytyspaketti olisi menossa läpi, jos hallituspuolueiden kansanedustajat äänestävät elvytyspaketin puolesta. Kuitenkin esimerkiksi keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen on kertonut jo aiemmin vastustavansa elvytyspaketin hyväksymistä.

Perustuslakivaliokunta antoi ratkaisunsa

Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjana oleva ratkaisu syntyi äänin 9-8. Perussuomalaisten kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Sakari Puisto kuvaa, että valiokunnalla oli edessään kaksi mahdollista oikeudellisesti perusteltavissa olevaa lopputulosta.

– Äänestystuloksen seurauksena se kanta voitti, jonka mukaan elvytyspaketti, eli omien varojen päätös on päätettävä eduskunnassa 2/3 enemmistöllä.

Perustuslakivaliokunta on Suomen perustuslain tulkintakysymyksissä korkein auktoriteetti. Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Puisto korostaa, että perustuslakivaliokunnassa ei käsitelty poliittisesti sitä, tulisiko EU-elvytyspaketti hyväksyä, vaan perustuslakivaliokunta otti kantaa perustuslain 94 §:n mukaisesti kysymykseen siitä, vaatiiko elvytyspaketti läpi mennäkseen eduskunnassa normaalia äänten enemmistöä vai onko se hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut kahden kolmasosan enemmistöllä.

”Äänestäjillä ristiriitaiset fiilikset”

Puisto toteaa, että kansainvälisesti kiinnostavaa ei ole se, ketkä Suomen parlamentissa ovat tukeneet tai jättäneet tukematta elvytyspakettia, vaan ainoastaan eduskunnan äänestyksen lopputulosta seurataan.

– Kokoomus näyttää olevan ratkaisijan paikalla, eli käytännössä he puoltavat elvytyspakettia, vaikka sanovatkin jättävänsä ratkaisun tekemisen hallitukselle. Luulisin kuitenkin, että kokoomuksessa on asiasta hyvin ristiriitaiset fiilikset sekä eduskuntaryhmässä että kokoomuksen äänestäjien keskuudessa. Kokoomuslaisista monet ovat varmasti hyvin pettyneitä, Puisto sanoo.

SUOMEN UUTISET