

LEHTIKUVA
Selkärangaton kokoomus on käytännössä hyväksymässä EU-elvytyspaketin äänestämällä eduskunnassa tyhjää – ”Monet kokoomuslaiset varmasti pettyneitä”
Kokoomuksen juuri päättyneen tiedotustilaisuuden viestin perusteella eduskunnan toiseksi suurin oppositiopuolue kokoomus käytännössä antaa tukensa EU-elvytyspaketille.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoi puolueen tiedotustilaisuudessa, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n elvytyspaketista.
Kokoomuksen kansanedustajat päättivät asiasta tiistaina, sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta oli aiemmin linjannut, että elvytyspaketti vaatii menestyäkseen kahden kolmasosan enemmistön eduskunnan äänestyksessä.
Läpimenolle vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tämänpäiväisen lausunnon mukaan EU-elvytyspaketin hyväksyminen edellyttää 2/3 äänten enemmistöä eduskunnan suuressa salissa. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus ei saa elvytyspakettia läpi yksin hallituspuolueiden äänillä, vaan tukea tarvitaan myös oppositiosta.
Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanta tiedetään: kaikki haluavat torjua elvytyspaketin.
Kokoomuksen juuri kuultu ratkaisu tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä elvytyspaketti olisi menossa läpi, jos hallituspuolueiden kansanedustajat äänestävät elvytyspaketin puolesta. Kuitenkin esimerkiksi keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen on kertonut jo aiemmin vastustavansa elvytyspaketin hyväksymistä.
Perustuslakivaliokunta antoi ratkaisunsa
Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjana oleva ratkaisu syntyi äänin 9-8. Perussuomalaisten kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Sakari Puisto kuvaa, että valiokunnalla oli edessään kaksi mahdollista oikeudellisesti perusteltavissa olevaa lopputulosta.
– Äänestystuloksen seurauksena se kanta voitti, jonka mukaan elvytyspaketti, eli omien varojen päätös on päätettävä eduskunnassa 2/3 enemmistöllä.
Perustuslakivaliokunta on Suomen perustuslain tulkintakysymyksissä korkein auktoriteetti. Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa sen käsittelyyn tulevien lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Puisto korostaa, että perustuslakivaliokunnassa ei käsitelty poliittisesti sitä, tulisiko EU-elvytyspaketti hyväksyä, vaan perustuslakivaliokunta otti kantaa perustuslain 94 §:n mukaisesti kysymykseen siitä, vaatiiko elvytyspaketti läpi mennäkseen eduskunnassa normaalia äänten enemmistöä vai onko se hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut kahden kolmasosan enemmistöllä.
”Äänestäjillä ristiriitaiset fiilikset”
Puisto toteaa, että kansainvälisesti kiinnostavaa ei ole se, ketkä Suomen parlamentissa ovat tukeneet tai jättäneet tukematta elvytyspakettia, vaan ainoastaan eduskunnan äänestyksen lopputulosta seurataan.
– Kokoomus näyttää olevan ratkaisijan paikalla, eli käytännössä he puoltavat elvytyspakettia, vaikka sanovatkin jättävänsä ratkaisun tekemisen hallitukselle. Luulisin kuitenkin, että kokoomuksessa on asiasta hyvin ristiriitaiset fiilikset sekä eduskuntaryhmässä että kokoomuksen äänestäjien keskuudessa. Kokoomuslaisista monet ovat varmasti hyvin pettyneitä, Puisto sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- selkäranka EU-elvytyspaketti vastuunpakoilu Kai Mykkänen Sanna Marin Petteri Orpo Sakari Puisto perustuslakivaliokunta perussuomalaiset hallitus Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri: Perustuslakivaliokunnallakin oltava oikeus äänestää

Suomalaiset rahoittavat Italian lapsitalkoot ja Espanjan lyhennetyn työviikon – Koponen: ”Miksi hallitus tekee tämän meille?”

PS-mepit Huhtasaari ja Hakkarainen: Eduskunnan tulee hylätä elpymisrahasto

Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään

Perustuslakivaliokunta linjasi jo viime kesänä: ”Valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa”

Ex-meppi Korhola vihjaa eroavansa kokoomuksesta, jos puolue pitää kiinni ryhmäkurista EU-elvytyspakettiäänestyksessä – ”Lupausten pitäminenkö olisi ennennäkemätön mainehaitta?”

Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”

Kokoomuksen Mykkänen pelotteli Venäjällä ja Kiinalla sekä EU:n hajoamisella, jos elvytyspaketti kaadetaan – Purra: ”Miksi ette sitten äänestä paketin puolesta?”

Taloustieteen dosentti Malinen: Kokoomus myy Suomen itsenäisyyden neljällä miljardilla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.